Család

Készülj fel lélekben, hogy tetováltatni akar a kamaszod

Rögtön nemet mondasz, ha előáll a kamasz gyerek azzal, hogy tetoválást akar?

A kamasz gyerekeim természetesen akarnak tetoválást. Azért természetesen, mert mindenhol azt látják, hogy a tetoválás ma már nem nagy kunszt, nincs benne igazán nagy különlegesség, még csak lázadásnak sem mondható, cserébe viszont szép. Egyelőre még nem engedtem meg nekik – ebben segítségemre van a 16 éves tetoválós korhatár is –, de nem húzhatom túl sokáig a döntést. Most abban állapodtam meg velük, hogy lehet piercing (kivéve fültágító), de a tetoválással várják meg a 18. szülinapjukat. Addig pedig próbálom jó sokszor elmondani, hogy a homlokuk közepére nem szabad tetováltatni, a jövőjük szempontjából előnyösebb, ha inkább majd olyan testrészt választanak, amit el tudnak takarni ruhával, ha olyan helyzetbe kerülnek, hogy hátrányuk lenne belőle.

Mindenesetre lélekben már készülök rá, hogy mire kell figyelni, amikor a tetoválásra kerül a sor, mert látom, hogy nem fogom megúszni a kérdést, csak pár évvel sikerült eltolnom a megvalósítást. Aki hasonló cipőben jár, annak érdemes velem együtt Kimberly Zapata tanácsaira hallgatni, aki nagy körültekintéssel engedte a fiának kamaszkorában, hogy tetováltasson.

1. Beszéld át a gyerekkel, miért akar tetoválást

Ha nem is árulja el neked, az a fontos, hogy ő átgondolja, miért akar annyira a bőrére varratni. Jó eséllyel egyébként az lesz a válasza, hogy azért, mert jól néz ki, és nincs ezzel semmi baj, csak akkor arra kell rávilágítani, hogy lehet, hogy 20 év múlva már más fog tetszeni. A közös gondolkodás és a téma átbeszélése nélkülözhetetlen ehhez a döntéshez.

tetoválás kamasz felelősség

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

2. Készítsetek pro és kontra listát

Főleg akkor érdemes listát gyártani, ha valamilyen komoly üzenetet akar megfogalmazni a tetoválással. Kerüljön fel az is a listára, milyen hátrányok érhetik miatta a jövőben, hogy lássa a pillanatnyi döntések hosszú távú hatását is.

3. Keress profi tetoválót

Ne az árakat nézd, hiszen a gyerek mégiscsak a saját bőrét viszi a vásárra – ezúttal szó szerint. Érdemes ellátogatni több tetováló szalonba, illetve a netet túrni a vélemények után, hogy akik már tetováltattak, melyik szalont ajánlják jó szívvel. Az sem mindegy, milyen stílusban tetovál a mester, ezt is érdemes kis kutatással kideríteni az esemény előtt, hogy egyezik-e a stílusa a gyerek elképzeléseivel.

4. Az egészségügyi kockázat

Mondd el a gyereknek, hogy a tetoválásnak vannak azért egészségügyi kockázatai is, épp úgy, mint a piercingeknek. Elfertőződhet, allergiás reakció léphet fel, és ha bármilyen egészségügyi problémája van, azt mindenképp beszéljétek meg a tetováló szakemberrel, mert ő sokkal tájékozottabb, és meg tudja mondani, lehet-e egyáltalán tetoválni a kamaszra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top