Család

Tetováltatni akar a kamaszod? Erre figyelj!

Már 16 éves kortól szülői beleegyezéssel lehet a kamasznak is tetoválása. Te megengednéd?
tetoválás kamasz szülő

A saját tapasztalatom az, hogy amit egy 16 éves a fejébe vesz, arról nem igazán lehet lebeszélni, ezért érdemes jól megválasztani a harcokat. Így ha engem megkérdez majd a lányom, aki egy év múlva 16 éves, hogy lehet-e tetoválása, azt fogom válaszolni, hogy lehet, de olyan helyen, amit ruhával el tud takarni, ha akar.

Dr. Wes Crenshaw családterapeuta szerint sem érdemes háborúzni a tetoválások miatt, inkább a következőket kell átgondolni együtt a gyerekkel, mielőtt a szalonba vonulna a hátára varratni egy egész tengeralattjárót hableányokkal.

1. Nézzétek meg az utolsó tíz részt a Tattoo Nightmares című sorozatból

A YouTube-on rengeteg rész található ebből a sorozatból, angolul sem kell hozzá tudni, hogy megértse a gyerek a látványt. Szórakoztatóan tanítja meg a kamaszt arra, hogy mit nem szabad elkövetni, amikor tetoválást akar az ember és hogy csak a legjobb tetováló szakemberek kezébe szabad helyezni a saját bőrét.

2. Hosszú távra tervezés

A veszekedés helyett inkább kérd meg, hogy mutasson mintákat, milyen fajta tetoválásra gondolt. Próbáld meg terelgetni, beszélgess vele, hogy milyen minta az, ami 20 év múlva is vállalható, és hogy inkább olyat válasszon, amit nem kell szégyellnie majd 40 éves korában sem.

3. Kerülje el a neveket

Ha azt akarja magára tetováltatni, hogy „Szeretlek, Mari!, arról sürgősen le kell beszélni. Akár súlyos zsarolást is bevethetsz, de valahogy harcold ki, hogy semmilyen név ne kerüljön a bőrére, mert pár év múlva már nem lesz releváns, aztán törheti a fejét, hogyan tüntesse el magáról.

4. Egyezzetek meg, hány tetoválása legyen

Azt mondanám a saját anyai kútfőmből, hogy egy tetoválás bőven sok, de Dr. Crenshaw szerint a fiatalokra jellemző, hogy átesnek a tetoválásokkal a ló túloldalára, és addig varratnak, amíg talpalatnyi hely sem marad rajtuk. Mivel ez egy életre szóló döntés, ezért a szakember szerint érdemes a lelkére beszélni a kamasznak, hogy ne legyen a tetoválás függője, és hogy csak olyan helyekre varrasson, ahol később el tudja rejteni a mintát, ha esetleg hátrányba kerülne miatta.

A szakember a szexuális felvilágosításhoz hasonlítja a tetoválásról való beszélgetést, ugyanis annyira elterjedt mára, hogy nem lehet kihagyni a családi diskurzusból. Szép nyugodtan le kell ülni és végigmenni a fenti lépéseken, hogy felelős döntést tudjon hozni a kamasz a saját testéről és tetoválásáról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top