Család

Itt nincs demokrácia, diktatúra van – home office három gyerekkel

Nincs helye a káosznak, a home office és az iskolabezárás nem azt jelenti, hogy most szünidő van és társasozhatunk kedvünkre.

A home office a legtöbb anyának nem egy nagy láblógatás és felhőtlen társasozás a gyerekekkel. Nem örülünk neki és nem dobáljuk Instagramon a szívecskéket, hogy milyen jó, hogy sok időt tölthetünk most együtt, hanem az egyre fokozódó pánik uralkodik el rajtunk, mert egy nap után már látszik, hogy hetekig otthonról dolgozni úgy, hogy akármennyi gyerek ugrál közben a fejünkön, az bizony nem lesz sétagalopp.

A gyerekek persze hajlamosak szünidőnek kezelni ezt a helyzetet, úgy kell visszafogni őket, hogy ne lebzseljenek délig pizsamában, ne akarjanak bandázni az osztálytársakkal, és nagyon nehéz feladat betartatni bármiféle rutint velük. Azért is olyan nehéz, mert húszfelé áll anyaként a fejünk, ebédet kéne gyártani, de közben munka is van, és amúgy is, minden gyerek megőrül egy idő után a négy fal között. Hogyan lehet ezt jól csinálni?

Nincs demokrácia, diktatúra van

Sok éve vagyok már home office-ban dolgozó anya, életem egyik legnehezebb feladata az volt, amikor az újszülött mellől dolgoztam, ami szó szerint úgy nézett ki, hogy a gyerek lógott a mellemen, miközben vertem a billentyűzetet. Ez az időszak alapos kiképzés volt erre a mostani helyzetre, amikor három gyereket kell itthon koordinálni, és közben elvégezni a napi munkámat.

A múlt hét szerdai vészhelyzeti rendelet után karanténba tettem itthon magunkat, és az első szabály, amit átbeszéltem a gyerekekkel, az volt, hogy sajnos át kell váltanunk diktatúrára, és nagyon fegyelmezetten kell viselkedniük, megtenni mindent, amit kérek tőlük, mert máshogy összeomlunk két nap alatt. Márpedig nem napokról, hanem hetekről beszélünk, muszáj észnél lenni, átváltani szülőként a problémamegoldó üzemmódba, és tudatosan felépíteni egy új rutint otthon.

A home office nem sétagalopp, de nem lehetetlen küldetés

A kicsikkel nehezebb a home office (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Első intézkedés: kijárási tilalom

Már múlt héten kijárási tilalmat rendeltem el a gyerekeimnek (és magamnak), ezt tartom a legfontosabb szabálynak a jelen helyzetben. Nem mehetnek találkozni a kis barátaikkal, nincs bandázás, nincs játszóterezés, nincs „csak egy kicsit hadd menjek el a plázába, anyaaa”, semmi sincs, itthon maradnak a fenekükön.

Második intézkedés: mozgás, mozgás, mozgás

Mivel a napjaikból kimarad most az alapvető mozgás, nincs séta az oviba, iskolába, nincs tesióra, és nem túl egészséges egész nap a kanapén tespedni – arról nem is beszélve, hogy túl sok energiájuk marad, amivel az agyamra mennek előbb-utóbb –, ezért elrendeltem a mindennapos mozgást. Háromszor kötelező mozogniuk egy nap: reggel hétkor ébresztő, nyolckor pedig már együtt végezzük a Nyolc brokáttekercs csikung gyakorlatsort, ami annyira egyszerű és nem megterhelő, hogy az ötévesem is minden probléma nélkül el tudja végezni, cserébe pedig teljesen átmozgatja a testet, javaslom mindenkinek.

Délután is kötelező kimenni a szabad levegőre, közösen sportolunk – bicikli, roller, nordic walking – a kihalt utcán, kerülve minden kontaktust másokkal. Nincs kertünk, úgyhogy most ez a megoldás a legjobb, de ha eljön a tényleges kijárási tilalom ideje, akkor ezt felváltja az erkélyen tornázás, ami vicces lesz, tekintve, hogy három négyzetméteres az erkélyünk és négyen vagyunk rá. Nem baj, ezt is megoldjuk, majd jókat röhögünk közben az összeakadt könyökökön, ahogy ismerem magunkat.

A harmadik kötelező mozgás lakáson belül történik, szerencsére van itthon egy elliptikus tréner és egy evezőgép, választhatnak, hogy melyiken szeretnének hat óra körül 30 percet edzeni. A kicsi lányom ebből a körből kimarad, neki még nagyok ezek a gépek, számára külön tornát találtam ki nagyon egyszerű gyakorlatokból: tíz jumping jack, tíz négyütemű fekvőtámasz és tíz perc helyben futás van repertoáron – ez utóbbit imádja, várja, és saját magával versenyez, hogy ki ér előbb oda a nemlétező célba.

Harmadik intézkedés: együtt visszük a háztartást

Az, hogy mind itthon vagyunk, azt jelenti, hogy felrobban a lakás nagyjából délelőtt tízre. A mosogató csurig, papírok szanaszét, 600 plüssállat szétdobálva… Nem kérdés, hogy ha közösen dúljuk fel az életterünket, akkor együtt is kell ezt helyreállítani esténként. Készítettem egy házimunka beosztást, minden gyereknek van feladata, amit este hétig el kell végeznie. Az egyik leviszi a szemetet, a másik kipakolja a mosogatógépet, a harmadik segít a teregetésben. De a takarításba is bevonom őket, a kicsi például lelkesen fertőtleníti a kilincseket, a nagyok képesek megfogni a porszívót és a felmosórongyot, együtt teszünk a család érdekében.

A home office nem sétagalopp, de nem lehetetlen küldetés

A házimunkában is segítsen a gyerek! (Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Negyedik intézkedés: tekerd le a hangerőt

A három gyerek háromfélét csinál (amíg nem indul be a távoktatás): az egyik tévét néz velem egy helyiségben, a másik Minecraftozik az online közösségében, a harmadik pedig zenét hallgat. Mindhárom hanggal jár, nekem meg figyelni kellene a munkámra, amihez gondolkodnom kell. Ha háromfelől kapom az áldást, akkor minden lesz a fejemben, csak épkézláb gondolat nem, ezért kiosztottam a füleseket (nem a pofonokat, hanem a fejhallgatókat), és mindenki azzal művelheti a saját tevékenységét. Nincs kiabálás, nincs ordító zene és számítógép, hanem egymás tiszteletben tartása van, mert muszáj tekintettel lenni mindenkire, akivel egy légtérben vagyunk jelenleg. És ha anya dolgozik, akkor olyan, mintha ott sem lenne, ezt tudomásul kell venniük.

Ötödik intézkedés: azt eszed, ami van

Nagyon kegyetlen anya vagyok, tudom, de most nincs itt az ideje a válogatásnak, és a kaja turkálásának. Ha nem tetszik az ebéd, éhen maradsz – ennyi. Azzal hidaltam át az itthoni vega-húsevő ellentétet, és kerülöm el az állandó boltba mászkálást, hogy most inkább nem főzök, hanem rendeltem magunknak menüt. Amíg még lehet. Fel vagyok készülve lélekben arra is, hogy leállítják az ételkiszállítást is, de egyelőre kihasználom ezt a lehetőséget. Egyébként, mivel komolyan veszem a karantént, megbeszéltem a futárral, hogy csak leteszi az ajtónk elé a dobozokat, és inkább online fizettem egész hétre előre.

Nem kell megijedni ettől az otthonról dolgozós, iskolabezárós helyzettől, csak sokkal nagyobb tudatosság, határozott szabályok és kőkemény napirend kell a gyerekeknek ahhoz, hogy ne essenek szét a napok, és ne fulladjon teljes káoszba a karantén.

További cikkek home office témában:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top