nlc.hu
Család
Hogyan ne őrülj bele az otthonról dolgozásba gyerekek mellett?

Hogyan ne őrülj bele az otthonról dolgozásba gyerekek mellett?

A helyzet nehéz, de nem reménytelen, hogy ép ésszel megússzuk a home office és távoktatás heteit.

Talán a bizonytalanság a legnehezebb a jelenlegi helyzetben, nem is az, hogy otthonról kell dolgozni, miközben még a gyerekeket is kell terelgetni. Nem tudjuk, meddig fog tartani, lehet, hogy csak hetekig, de az is lehet, hogy hónapokra ragadtunk a négy fal közé. Ha ezt úgy akarjuk túlélni, hogy közben nem kapunk kétnaponta idegösszeomlást, akkor nagy szükségünk van egy remekbe szabott időbeosztásra.

Aki már gyakorlott a home office világában, az tudja, hogy minden azon áll vagy bukik, hogy mennyire sikerül okosan beosztani az idejét és mennyire képes tudatosan, határozottan tartani a saját maga alkotta szabályokat. Most mindenkinek erre a tudásra van szüksége, aki ebbe a helyzetbe kényszerült, új rutin kell, új időbeosztás, amihez rugalmasan alkalmazkodni kell, ezért érdemes Julie Morgenstern, a Time to Parent könyv szerzőjének tanácsait megfogadni, aki az időbeosztás guruja, mestere, és oktatója.

„Ahol káosz van, ott a rendszerezettség az egyik legmegnyugtatóbb dolog, a családokban most erre van a legnagyobb szükség” – írja Morgenstern, és ezzel tökéletesen egyetértünk.

Tartsd a gyerek napi rutinját!

Könnyű elcsúszni a napokkal, ha hagyod, hogy a nagy gyerek délig aludjon, a kicsi pedig pizsamában ugráljon egész nap. Meg kell velük beszélni, hogy a hétköznapok ugyanolyanok, mint eddig, csak nem mentek el otthonról. Persze lehet kicsivel később kelni, mert kimarad a reggeli utazgatás, de nyolc órára már minden korú gyerek reggelizzen, mosakodjon, öltözzön fel otthoni ruhába, és eddigre lehetőleg már végezzétek el a közös reggeli tornát is, ami helyettesíti az oviba, iskolába sétát. Utána jöhet a munka- és iskolakezdés.

Ovisok esetében kicsit nehezebb a helyzet, és az egyedülálló szülők vannak hátrányban, mert Morgenstern javaslata az, hogy a szülők felezzék meg a gyerekfelügyeletet, azaz amíg anya dolgozik, apa foglalkozzon az ovissal, és fordítva. Ahol nincs másik szülő, ott az egyedülálló anya, apa kénytelen a gyerek alvásidejében dolgozni, vagy bevetni a tévét, számítógépet, nagy testvéreket, hogy lekösse a gyereket, amíg dolgozik.

Az egész családnak fontos a jó időbeosztásÉrdemes a napi rutinnak készíteni egy táblázatot, amit kitűzhetünk a falra is, hogy lássák a gyerekek. Sőt vonjuk be a készítésbe őket, dekorálják ki, rajzoljanak rá tevékenységeket, az ovisoknak ez kifejezetten hasznos, ha ábrázolják, milyen feladat, napirendi pont következik. Mondják el a gyerekek, milyen a napirendjük az oviban, suliban, és ezt figyelembe véve alkossuk meg az otthoni időbeosztásunkat.

Használj időzítőt!

A napirend tartásához most remekül jön a telefonon az ébresztő funkció. Például beszéld meg a gyerekekkel, hogy két órát dolgoznod kell, állítsd be az időzítőt és mondd meg nekik, hogy amíg az nem csörög, addig téged hagyni kell, hogy a munkáddal foglalkozz. Nyilván nagyobb gyerekeknél jobban működik ez a módszer, de az én ötévesem is remekül alkalmazkodik az időzítőhöz, úgyhogy van remény az ovisokkal is ezt véghez vinni. Arra is szuper eszköz, hogy a képernyőidőt limitáljuk, persze csak úgy, hogy helyette felajánlunk más tevékenységeket a gyerekeknek. Hogy ne folyton a tévét bámulják, még akkor sem, ha kénytelenek otthon ülni.

Maradj rugalmas!

Bár Morgenstern a szigorú napirendet tanácsolja, azért arra is figyelmeztet, hogy közben maximális rugalmasságra is szükség van most a szülők részéről. Az otthon dolgozós, távoktatásos helyzetben kulcsfontosságú a nyílt, egyenes kommunikáció, és ha szükség van rá, akkor azonnal változtatni kell a beosztáson a család igényeinek megfelelően. Hiszen összezárva lenni azt is jelenti, hogy egy csomó váratlan helyzet adódik, amire reagálni kell, ehhez pedig rugalmasság szükséges.

További cikkek az időbeosztásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top