nlc.hu
Család
Hagyjuk már, hogy egy anyának kötelező minden helyzetben rezzenéstelen mosollyal helytállnia

Hagyjuk már, hogy egy anyának kötelező minden helyzetben rezzenéstelen mosollyal helytállnia

Az igazat, csakis az igazat szabad most írni a közösségi oldalakon, hogy ne nyomasszuk egymást még jobban.

Kedves anyák, akik a közösségi oldalakon számoltok be a karanténhelyzetről, távoktatásról, otthonról dolgozásról: tessék őszintének lenni!

Mind tudjuk, hogyan működnek a közösségi oldalak, hogy csak a szépet és jót tesszük közzé. Minden ilyen felületen a tökéletes családok, tökéletes utazásokkal, tökéletes gyerekekkel jönnek szembe. Megszoktuk, levonunk belőle 80 százalékot, tudjuk, mi az igazság, hogy a képek mögött igazából nem tudhatjuk, mi zajlik.

De most, a koronavírus miatti szorongós, karanténos helyzetben nincs helye a vetítésnek.

Az idegek tánca zajlik, egyik szorongásból a másik pánikba esünk, semmi szükség arra, hogy felerősítsük az amúgy is komoly belső feszültséget azzal, hogy hirdetjük magunkról, micsoda jó dolog a karantén, és milyen boldogok vagyunk, hogy vécépapír gurigából kutyust készíthetünk a gyerekkel otthon, fél kézzel még háromfogásos ebédet is készítünk, és persze a munka is elvégződik tökéletesen. Nem létezik, hogy anyák tömegei valóban halálosan boldogok attól, hogy be vannak zárva egy–két–sok gyerekkel a négy fal közé, miközben ott a szív körül szorít az érzés, hogy mi lesz, ha baj lesz, kit vesztünk el, meddig maradunk így? Nem hiszem el, hogy csupa móka és kacagás az élet a karanténban, még annak sem, akinek kertje van, mégis ezt mutatjátok magatokból, a családból, mintha kötelező lenne most hú, de jól érezni magunkat.

Nyílt levél az anyáknak: tessék őszintének lenni a közösségi oldalakon!

Most még fontosabb, hogy az igazat írjátok a közösségi oldalakon!
(Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images)

Tudjátok, mit értek ezzel a hamis boldogsággal a közösségi oldalakon? Azt, hogy aki olvas titeket, még nyomorultabbul fogja érezni magát. De a ti lelkiállapotok sem lesz jobb, mert azt hiszitek tőle, hogy „így kellene érezni magam”, ám valójában nyoma sincs annak a felszabadultságnak és örömnek a lelketek mélyén, amit közvetíteni akartok. Minek ez az erőlködés? Mi értelme van?

A problémák megoldásának első lépése, hogy szembenézünk velük.

A jelenlegi helyzettel is szembe kell nézni őszintén: szar az egész. Nem lesz kevésbé rossz, ha csillámport szórunk rá. Lehet persze keresni a jó oldalát, megtalálni a mindennapi örömöket, de felesleges eljátszani a külvilág előtt, hogy kolbászból van a kerítés is, mikor a stressztől néha alig kapunk levegőt. Közösségre van szükség, empátiára, érzelmi biztonságra. Arra, hogy ne bolonduljunk bele a karanténba, hogy lássuk, sorsközösséget tudunk vállalni másokkal, és nem egyedül állunk szemben egy ismeretlen, láthatatlan ellenséggel.

Hagyjuk a félrevezetést, hagyjuk a nagy, boldog család képét, hagyjuk már, hogy egy anyának kötelező minden helyzetben rezzenéstelen mosollyal helytállnia, és ha nem ugrándozik örömében a hónapos együttléttől, akkor mindjárt szaranya lesz. Űzzük ki a fejünkből legalább most, hogy tökéletesnek kell lenni, és engedjük be (és ki) a valóságot, mert csak így tudunk segíteni egymásnak és magunknak.

További cikkek a közösségi oldalakról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top