Család

Te is vettél éves autópálya-matricát? – 10 dolog, amire feleslegesen költöttünk év elején

A legtöbb ember nagy tervekkel ugrik bele az újévbe, és vagy már a karácsonyi szünetben, vagy januárban elkezd hosszú távú terveket szőni, amibe pénzt fektet. Olykor pedig csak spórolni próbálunk azzal, hogy éves bérleteket veszünk, mert az olcsóbb. De nem 2020-ban!

Éves országos autópálya matrica

Így április első felében kicsit vicces visszagondolni arra, amikor még január végén jó befektetésnek gondoltam egész évre országos autópálya-matricát vásárolni. Már akkor is számolgattam, hogy biztosan utazunk-e majd annyit a családdal, hogy megérje, de mivel a gyerekek nagyszülei az ország két különböző végében vannak, kiperkáltuk az éves matrica árát. Nem kellett volna.

A kép illusztráció (MTI fotó: Tóth Gyula)

A kép illusztráció (Fotó: MTI / Tóth Gyula)

Éves BKV-bérlet

Ezt speciel én nem vettem, mert mindig az jár a fejemben, hogy úgyis elő szokott fordulni pár olyan hét az életemben, amikor itthonról dolgozom vagy munka miatt külföldön vagyok, esetleg vakációzunk, és ha olyankor nem veszek bérletet, anyagilag ugyanott vagyok, mint az éves bérlettel, de ismerek olyat, akinek most ott lapul a zsebében a bérlet, és a home office miatt egy hónapja már semmire se használja. De legalább támogatta a közösségi közlekedést!

Színházbérlet

Talán nem kell különösebben ecsetelnünk, hogy ez miért volt felesleges kiadás. A színházakat az elsők között zárták be, és az utolsók között fogják újranyitni. Abban azért lehet bízni, hogy ennek függvényében a bérletek meghosszabbításra kerülnek. A pozitívum? Legalább támogattad a kedvenc színházad, sok társulatnak ez életmentő lehet.

2020-as határidőnapló

Örömmel mondanám, hogy majd átmentheted 2021-re is, de a naptár miatt mégsem mondhatom. Bízzunk abban, hogy legalább a nyár második felétől kezdve hasznodra lehet.

Koncert- és fesztiváljegyek

Sokan vettek és kaptak ilyesmit karácsonyra, és az ember év elején amúgy is szívesen veszi meg a jegyét/bérletét a nagy fesztiválokra, mert ilyenkor rendszerint nagy kedvezményekkel juthat hozzá. A nagy nyári koncerteket sorra törlik a naptárból, és ne legyenek illúzióink a kedvenc fesztiváljainkkal kapcsolatban sem. Van, ahol simán visszaváltják a jegyünket és visszautalják a pénzt, van, ahol szándékosan megnehezítik a dolgunkat (például postán kell visszaküldeni a jegyet, és csak azután térítik meg az árát), és az is előfordul, hogy az eseményt későbbre halasztják, vagy a jegyünk a jövő évi rendezvényre lesz majd érvényes. A legrosszabb verzió szerint pedig egyáltalán nem látjuk viszont sem az árát, sem az élményt. A szerkesztőségből Gabi csak annyit tett hozzá a témához, hogy „Áldom az eszemet, hogy nem vettem meg a Művészetek völgyébe az early bird jegyeket!”

Előre befizetett kirándulások

Egy barátom a párjával áprilisban utazott volna New Yorkba, és most őszre mentették át a repjegyeiket: a nagy kérdés, hogy akkor még lesz-e munkájuk és félretett pénzük, amiből fedezni tudják az amerikai utazgatás költségeit. Van, aki már jó előre lefoglalta a kedvenc tengerparti apartmanját, és reménykedik benne, hogy nyáron tényleg el tud menni. A legtöbb szállás/utazási iroda megpróbálja átszervezni a dátumokat későbbre, de előfordul, hogy az utazási iroda nem tud visszautalni, mert nincs neki miből: ő sem kapta ugyanis vissza a pénzt a megszoruló szállodáktól/légitársaságtól.

A kép illusztráció (Getty Images)

A kép illusztráció (Fotó: Getty Images)

Éves utasbiztosítás

Minden év februárjában a biztosítóm levon tízezer forintot a számlámról, cserébe viszont egész évben szabadon utazhatok szinte bármerre a világon, mert mindenütt biztosítva leszek. Úgy érzem, idén ezt nem nagyon fogom kihasználni.

Éves uszoda- és konditerem bérletek

A konditermek közül ugyan javított higiéniai körülményekkel és megváltozott szabályokkal sok máig nyitva tart, azért járvány idején nem biztos, hogy tuti ötlet másokkal egy teremben izzadni, viszont ha nem megyünk le, oda a bérletünk ára. Ezt most azonban jobb elengedni. Az uszodák szerencsére jellemzően zárva, így ott ez a dilemma nem is merül fel.

Csinos tavaszi ruhák

Májusban lettünk volna hivatalosak egy esküvőre, a feleségem március elején látott meg egy szép ruhát a neten, és azzal a lendülettel meg is rendelte. A ruha megérkezett, bekerült a szekrénybe, és legalább jövő tavaszig már ott is marad.

Szépségszalonos- és masszázskuponok

Sokan vesznek karácsonyra különféle kényeztető szolgáltatásokat biztosító több alkalmas kuponokat, sőt, Valentin-napon is trendi ajándék az ilyesmi. A szerencsések gyorsak voltak, és legalább néhány alkalmat elhasználtak belőle, a többiek pedig abban reménykedhetnek, hogy amennyiben az adott vállalkozás nem megy csődbe, talán még érni fog valamit a kuponjuk pár hónap múlva is.

nlc.kapcsolódó

Így érheted el céljaidat 2020-ban a horoszkóp szerint

Magyar Utazási Irodák szövetsége: Ne mondják le a nyári utazásokat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top