Család

6 mondat, ami segít megelőzni a veszekedést

Hogyan lehet fenntartani a párkapcsolatban a békét, miközben az egész élet egy nagy stressz körülöttünk?

Nincs mit csodálkozni azon, ha most több összezördülés van egy párkapcsolatban – vagy ha már ennél a témánál vagyunk, bármilyen emberi, családi kapcsolatban. Dr. Tracy Dalgleish klinikai szakpszichológus szerint nem is szabad lenyelni a frusztrációt, de az már nem mindegy, hogy milyen formában kommunikálunk egymással. Lehet úgy, hogy tányértörés a vége, és lehet úgy is, hogy azt érzitek a beszélgetés után, hogy támogató közösséget alkottok együtt.

A szakember a következő mondatokat hozta példának, melyekkel a párok elkerülhetik a veszekedést, és biztonságot sugározhatnak egymásnak.

1. „Látom, hogy megteszel minden tőled telhetőt.”

Fontos, hogy kimondd azokat a szavakat, melyekkel megerősíted a párodat abban, amit csinál. Azt üzened ezzel, hogy értékeled az erőfeszítéseit, és nem láthatatlan a munkája, még akkor sem, ha csak egy mosogatásról van szó.

2. „Mondd el, mi van veled!”

És utána hallgasd is meg a mondanivalóját. Nem kell rögtön helyreigazítani, vagy megoldani a problémákat, sokszor csak annyira van szükség, hogy kiöntse a szívét, és te meghallgasd figyelmesen. Adj teret az érzelmeinek a figyelmeddel.

Tippek, hogy ne veszekedj olyan sokat a pároddal

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

3. „Szeretném hallani az aggodalmaidat.”

Néha már az is segít, ha megfogalmazhatjuk, milyen aggodalmak, félelmek kínoznak belül. Csökken a feszültség, és így nem robban ki veszekedés egy apróságon később. Ne intsd le a párodat, ha aggódik, ne bagatellizáld el az érzéseit, gondolj erre a beszélgetésre úgy, mint szelepre, amivel megelőzheted a frusztráció felgyülemlését.

4. „Hogyan segíthetek?”

A beszélgetések során egy párkapcsolatban mindig hátul motoszkál az a kérdés, hogy „Együtt visszük a terheket vagy egyedül maradtam?”, ezért olyan fontos, hogy biztosítsd a másikat arról, hogy bármilyen helyzetben is vagytok, támogatjátok egymást.

5. „Látom, hogy küzdesz ezzel a helyzettel.”

Bár nem várható el senkitől a gondolatolvasás, azért ott van a láthatatlan elvárások között mindig, hogy vegye észre a másik, ha baj van. Empátiát vártok el egymástól, amit szóban is ki kell fejezni ahhoz, hogy ne váljon gondolatolvasós játszmázássá a beszélgetés.

6. „Elmondhatom a félelmeimet?”

Az egészséges párkapcsolat alapja a kölcsönösség. Megosztjátok egymással az életet, ehhez pedig hozzá tartozik az is, hogy nem takargatjátok a szorongásokat sem. A párodnak tudnia kell róla, mi zajlik benned, hogy ne ömleszd aztán a fejére az összes belső küzdelmet, és ne legyen belőle óriási veszekedés.

Olvass többet a párkapcsolati konfliktusokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top