Család

Hazajöhetnek itthon élő családjukhoz a külföldi állampolgárok

A koronavírus-járvány miatt ugyan lezárták a határokat a külföldi állampolgárok előtt, de méltányosságból beengedik azokat, akik családjukkal élnek Magyarországon.
Jár a méltányosság a külföldi állampolgároknak: hazajöhetnek magyar családjukhoz

Március 12-án lépett hatályba a magyar határok lezárásáról szóló kormányrendelet, melynek értelmében az EGT-tagállamok magyarországi tartózkodási kártyával rendelkező polgárai továbbra is beléphetnek Magyarország területére, más külföldi állampolgároknak viszont méltányossági kérelmet kell benyújtaniuk. 

Csak március 20-án 13 óráig 130 méltányossági kérelmet nyújtottak be a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettesnek – tudta meg közérdekű adatigénylés keretein belül A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Ebből az is kiderült, hogy közülük 111 külföldi állampolgár kérelmet pozitívan bíráltak el.

A TASZ munkatársai szerint az elbírálásnak nincsenek egységes szempontjai, ezekről a kormányrendelet sem intézkedik. A rendőrség a jogvédő szervezetnek küldött válaszából kiderül, hogy a rendőrfőkapitány-helyettes a kérelemben leírt egyedi körülményeket mérlegeli. Az említett időszakban minden olyan külföldit beengedtek az országba, aki:

  • életvitelszerűen magyar család tagja
  • vagyis Magyarországon él a magyar hozzátartozójával
  • magyar lakcímkártyával rendelkezik
  • a belépés után önkéntes karanténba vonul

Felmentést kaptak a beutazási tilalom alól azok is, akiknek van tartózkodásra jogosító okmányuk és lakcímkártyájuk – az önkéntes karantén számukra is kötelező, vagyis 14 napig lakóhelyükön, illetve tartózkodási helyükön kell maradniuk.

A kérelmek elbírálásának határideje sincs hivatalosan megszabva, de a rendőrségi elmondása alapján a művelet még a beérkezés napján, néhány óra leforgása alatt megtörténik, és választ kap az illető.

Még több hasznos jogi ismeret a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokról a TASZ oldalán

Még több szabály és rendelet itthon a koronavírus idején: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top