nlc.hu
Család
“Ha nincs napirended, belepusztulsz” – ötös ikreket nevelni hatalmas kihívás

“Ha nincs napirended, belepusztulsz” – ötös ikreket nevelni hatalmas kihívás

Milyen lehet egyszerre öt kisbabát kihordani? Hogy telik egy átlagos nap azoknál a családoknál, ahol ötös ikrek születnek? Ez a két szülőpár sokat tudna mesélni erről.

Ikreket nevelni a sors egészen különleges adománya, tudja ezt minden érintett szülő jól. Az iker babákat mindig sokan megcsodálják, az emberek megállnak, szóba elegyednek a szülőkkel – milyen édesek, mint két tojás, biztos nehéz lehet, de mennyire megéri – hangzanak a szokásos megjegyzések.

Bevallom, én magam is nagyon különlegesnek látom az ikertestvéreket, így aztán elég sok olyan családot követek az Instagramon, akiknél egyszerre dobott le a gólya 3, 4 vagy éppen öt babát, mint a most következő történetek szereplőinél. Láthatóan mindkét ötös ikres család nagyon boldog, és tudják, hogy egészen kivételesnek számítanak. Megjegyzem, szívesen lennék pók a falon, amikor egy anyukához így szól a nőgyógyász:

Gratulálok, kedves kismama! Öt baba látszik az ultrahangfelvételen.

Szerintem én ott, helyben sokkot kapnék. Imádom a gyerekeket, de ha belegondolok, hogy milyen lehet öt újszülöttet ellátni egyszerre, földig hajolok ezek előtt a szülők előtt. Egyetlen kisbaba gondozása is kőkemény meló, ötöt ellátni 0-24-ben pedig életforma, ahol a körhintából egy pillanatra sincs kiszállás.

Danielle és Adam Busby élete 2015. április 7-én változott meg örökre, amikor megszületett öt kislányuk: Olivia Marie, Ava Lane, Hazel Grace, Parker Kate and Riley Paige. Akkor 4 éves nagylányuk és a szülők is lubickoltak a boldogságban. A gyermekáldás híre bejárta a világsajtót – nem is csoda, hiszen ötös ikrek születése nagy ritkaságnak számít: 65 millió terhességből egynél fordul csak elő. (Magyarországon utoljára 1983-ban történt ilyen.)

A Busby gyerekek azóta is köszönik szépen, jól vannak. Az ikrek nemrég ünnepelték az ötödik születésnapjukat, szüleik pedig blogot vezetnek a család életéről.

Borúsabb napokon szeretettel ajánljuk mindenkinek, hogy olvasson bele egy kicsit. Például érdemes megnézni, milyen volt a babák napirendje, amíg csecsemők voltak és egyszerre kellett etetni, különböző gyógyszerekkel ellátni és pelenkázni mindegyiküket. Danielle azt írja, az életük legnagyobb tanulsága, hogy a szoros napirend a minden. Csakis így lehet menedzselni a feladatokat egy ekkora család mellett.

A másik kedvenceim Scotték, ők is az Egyesült Államokban élnek. Két fiuk volt már, a 12 éves Shayden és a 7 éves Landon, amikor a gyerekek anyja, Jamie várandós lett. Nagy öröm volt ez számukra, főleg, hogy a harmadik terhességért rendesen meg kellett küzdeniük, és végül mesterséges úton jött csak össze. Amikor aztán kiderült, hogy nem is egy, hanem mindjárt öt babát várnak, majd beleőrültek az boldogságba – emlékszik vissza a gyerekek apja, Skyler.

A terhesség nem volt komplikációk nélküli. Az orvosok többször elmondták a szülőnek, hogy könnyen lehet, hogy egy vagy két babát is el fognak veszíteni, és az sem kizárt, hogy az összeset. A 21. héten jött is a sorsfordító nap: az egyik magzatburok megsérült, és szivárogni kezdett belőle a magzatvíz. Úgy nézett ki, hogy egyik kisfiukat nem fogják tudni megmenteni, de végül egészen rendkívüli dolog történt. Az orvosok legnagyobb döbbenetére, a burok regenerálódott, és 2018. április 6-án, a 29. héten megszületett az öt egészséges kicsi: Violet, Daisy, Lily, Logan és Lincoln.

Milyen lehet, amikor egyszerre öten sírnak?

Az a szülő, aki ezt látja a gyerekszobában, nagyon boldog és nagyon kialvatlan. (Fotó: Youtube – Five Two Love)

Persze Scotték azóta is folyamatosan dokumentálják az életüket, vlogjuk nagyon élvezetes és tanulságos. Ebben a videóban például a 6. perctől azt láthatjuk, mit szóltak a nagyobb fiúk, amikor megtudták, hogy testvéreik lesznek, ráadásul mindjárt öt:

Itt pedig azt nézhetjük meg, hogy néz ki az etetési rutin és a tápszervásárlás egy olyan családban, ahol öt kisbaba napi 40 adag tápszert fogyaszt el:

Egy szó, mint száz ötös ikrekkel az élet nagyon-nagyon komoly szervezést igényel, legyen szó pelenkázásról, egy egyszerű csütörtöki ebédről vagy családi kiruccanásról. De ahogy ennek a két családnak az életét elnézzük, kétség sem férhet hozzá, hogy óriási kaland.

Ha érdekelnek az ikres történetek, ne hagyd ki ezeket a cikkeket:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top