Család

Mégsem figyelik meg kamerával a gyerekeinket az iskolákban

A kormány mégis elvetette azt az elképzelést, hogy biztonsági kamerákat telepítsenek az iskolákba.

Megfelelő összhangba hozva az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) követelményeivel, lehet biztonsági kamerákat telepíteni az iskolákba a pedagógusokkal szembeni erőszak megelőzésére – nyilatkozta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila az iskolai kamerákról még februárban. Akkor röppent fel ugyanis a hír, hogy ha a parlament törvényt hoz róla, az iskola pedig rábólint, akkor sem a pedagógusoknak, sem pedig a szülőknek nem lesz beleszólásuk abba, hogy kamerával figyeljék meg a gyerekeket a tantermekben és a folyosókon. A 24.hu a hvg.hu nyomán ma megírta, a kormány mégis elvetette ezt az elképzelést. Ezt az EMMI is alátámasztotta.

A kormány mégis elvetette a kamerák iskolákba való telepítését.

Fotó: Getty Images

Februárban Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár jelentette be, hogy a tanárbántalmazások miatt gondolkodnak az iskolai rendészet bevezetésén és a kamerarendszer telepítésén, és azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy adott esetben a szülőket is szankcionálnák a családi pótlék felfüggesztésével.

Gulyás Gergely a május 28-i kormányinfón jelentette be, hogy létrehozzák az iskolaőrségeket, nagyjából 140-150 szakiskolában és 300 rendes iskolában. Az iskolaőrök, akik a rendőrség tagjai lesznek, fegyvert nem tarthatnak maguknál, de más fegyelmező eszközt igen. Az is elhangzott, hogy lejjebb viszik a tanárok ellen elkövetett bűncselekmények büntethetőségének alsó korhatárát 12 évre. Az iskolaőrök működőséről szóló jogszabályok még részben kidolgozás alatt állnak.

A bekamerázást ugyan elvetette a minisztérium, de a családi pótlék megvonása továbbra is napirenden van a lap szerint.

További híreink az iskolákról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top