Aktuális

Mégis lehet biztonsági kamerákat telepíteni az iskolákba?

Bizonyos szabályok betartásával mégis megfigyelhetők a gyerekeink.

Megfelelő összhangba hozva az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) követelményeivel, lehet kamerákat telepíteni az iskolákba a pedagógusokkal szembeni erőszak megelőzésére – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Fotó: Istockphoto

Ahogy arról mi is írtunk a Hvg.hu híre alapján,  ha a parlament törvényt hoz róla, az iskola pedig rábólint, akkor sem a pedagógusoknak, sem pedig a szülőknek nem lesz beleszólásuk abba, hogy kamerával figyeljék meg a gyerekeket a tantermekben és a folyosókon. Emellett  iskolarendészek alkalmazásán, a büntethetőségi korhatár leszállításán, valamint a bántalmazó fiatal után kapott családi pótlék elvételén is gondolkodik a kormány.

Péterfalvi Attila szerint a kamerák bevezetéséhez meg kell teremteni a GDPR-rel szembeni jogalapot, ami a közérdeken alapuló adatkezelés lehet. Annak tisztázása is alapkövetelmény, hogy mi az adatkezelés célja. Ugyanakkor amennyiben bekameráznak egy iskolát, tisztázni kell, hogy ki készíthet felvételeket, azokat ki nézheti meg, és meddig tárolják. „Egy ilyen intézkedés bevezetését meg kell előznie adatvédelmi hatásvizsgálatnak, majd a Nemzeti köznevelési törvény módosítására van szükség” – mondta a NAIH elnöke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top