nlc.hu
Család

Újra fogadhatnak látogatókat az idősotthonokban

Hamarosan újra fogadhatnak látogatókat az idősotthonokban

Részlegesen feloldják a tilalmat, így hamarosan megint lehet látogatni az idősotthonokban élőket, de szigorú szabályok vonatkoznak a látogatásokra.
idősotthon koronavírus

A veszélyhelyzet június 20-ai megszűnésével egy időben változnak az idősek és a zárt közösségekben élők érdekében bevezetett intézkedések, és részlegesen feloldják a látogatási tilalmat a szociális intézményekben – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. 

Elmondta, így az idősotthonokban és valamennyi, szociális ellátást nyújtó intézményben lehet majd az ott lakókat és gondozottakat látogatni, fenntartva a maximális biztonságot.

A látogatásokat azonban szigorú feltételekhez kötik:

  • Látogatóba csak egészséges családtag mehet, de ő is maszkban, és a bejáratnál biztosítani kell neki a kézfertőtlenítés lehetőségét.
  • A látogató csak azzal a gondozottal kerülhet 2 méteren belüli távolságra 15 percen túl, akit meg akar látogatni.
  • A látogatásokat lehetőleg szabad téren vagy külön helyiségben kell megszervezni, de minden esetben biztosítani kell a szükséges távolságot.
  • Maximálni kell az egyszerre történő látogatások számát.
  • Ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be.
  • Az otthon falai között vallási esemény is megtartható lesz a szociális távolság betartásával.
  • Fodrászt, pedikűröst is fogadhatnak a bent lakók.

Az országos tisztifőorvos elmondta azt is: ezekbe a szociális intézményekbe új lakó vagy kórházból visszatért lakó csak úgy vehető fel, ha négy napnál nem régebbi laboratóriumi vizsgálat igazolja, hogy nem fertőzött. Ha valakit az intézmény falai között különítettek el koronavírus-fertőzés miatt, őt továbbra sem lehet látogatni.

Müller Cecília egyúttal megköszönte a szociális intézményekben dolgozók munkáját, akik – mint mondta – hónapokig hősiesen helytálltak, „messze munkaköri kötelességükön túl nyújtottak ellátást”.

(MTI/nlc)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: MTI/Komka Péter)

Olvass még idősotthonokról a járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top