Család

Tartós szövődmény lehet a koronavírus egyik különös tünete

A koronavírusos betegek túlnyomó többsége elveszíti az ízlelését és a szaglását, és ez a gyógyulás után sem javul. Egyelőre kérdéses, mennyire tartós ez az állapot.
koronavírus maszk

A koronavírus egy különös, de árulkodó tünete az ízlelés és a szaglás elvesztése, ami a fertőzöttek jelentős részénél jelentkezik. És a vizsgálatok szerint egy ideig nem is múlik el.

Egy április tanulmány szerint a páciensek 88 százaléka számolt be ízlésvesztésről, 86 százalék pedig szaglásvesztésről. A vizsgált betegek többsége azután sem érezte az ízeket és a szagokat, hogy minden más tünetük elmúlt.

A páciensek egynegyede két héttel a gyógyulás után visszanyerte a szaglását és ízlelését, a többiek viszont nem. Azt egyelőre nem tudni, hogy náluk mennyire maradandó az állapot.

A szaglás és az ízlelés elvesztése lelkileg és testileg is nagyon megterhelő szövődménye a koronavírusnak, érzelmeinkre is hatással van, ugyanis szagok híján a szervezetünk kevesebb szerotonint, boldogsághormont termel.

(444)

Olvass még a szaglás jelentőségéről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top