nlc.hu
Család

Új gyanúsított Madeleine McCann ügyében

Fordulat Madeleine McCann ügyében: egy német férfi rabolhatta el a 13 éve eltűnt kislányt

Egy 43 éves német férfit gyanúsítanak, hogy 13 évvel ezelőtt elrabolhatta Madeleine McCannt, a világ legismertebb eltűnt gyerekét.

Új gyanúsítottja van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány, Madeleine McCann ügyének. A Scotland Yard szerda esti londoni bejelentése szerint nagy jelentőségű új nyomozati szálról van szó.

A gyermeknek a dél-portugáliai Praia da Luz főleg britek által látogatott Ocean Club nevű üdülőközpontjában veszett nyoma 2007 májusában, néhány nappal negyedik születésnapja előtt. A szőke kislány – két kisebb testvérével – a család földszinti szállodai szobájában aludt, miközben szülei az üdülő szabadtéri éttermében, baráti társasággal vacsoráztak.

Madeleine McCann új gyanúsított

Az utolsó fotók egyik a 13 éve elrabolt Madeleine McCannről (Fotó: Metropolitan Police)

Az ügy szinte példátlan nemzetközi figyelmet keltett, különösen azután, hogy a portugál rendőrség 2007 őszén az Angliában élő orvos szülőket nyilvánította gyanúsítottá. A gyanúsítást egy évvel később – érdemi bizonyítékok hiányában – feloldották, a kislánynak viszont azóta sem lelik nyomát.

Börtönben ül az új gyanúsított

A londoni rendőrség szerda esti bejelentése szerint a brit és a német nyomozók egy német férfi személyében azonosították az ügy gyanúsítottját. A 43 éves, közelebbről nem azonosított férfi jelenleg egy német börtönben ül, olyan bűncselekmény miatt, amely nincs összefüggésben a Madeleine McCann-üggyel, de 1995 és 2007 között megszakításokkal Praia da Luzban élt.

A Scotland Yard beszámolója szerint a német férfi sokáig, akár hetekig is egy portugál rendszámú régi Volkswagen kisbuszban lakhatott, és ezt a járművet használhatta 2007. május 3-án, Madeleine McCann eltűnésének napján is.

Madeleine McCann új gyanúsított autó

Ebben az autóban lakott a német férfi, akinek köze lehet Madeleine McCann elrablásához (Fotó: Metropolitan Police)

A rendőrség azonosított egy német rendszámú, Jaguar XJR 6 típusú autót is, amely szintén a gyanúsított nevére volt bejegyezve és a portugáliai üdülőhelyen volt, de a brit kislány eltűnése után egy nappal, 2007. május 4-én egy másik német állampolgár nevére íratták át.

Egy titokzatos telefonhívás lehet a kulcs

A Scotland Yard kéri azok jelentkezését, akik a két járművet – amelyeket a német rendőrség lefoglalt – 2007 tavaszán és nyarán egymás közelében látták. A nyomozók felvilágosítást kérnek két mobiltelefon ügyében is. Az egyiken, amelynek száma +351 912 730 680, a rendőrségi vizsgálat szerint a gyanúsított telefonhívást fogadott Madeleine McCann eltűnésének estéjén Praia da Luz körzetében.

A hívás a +351 916 510 683 mobiltelefonszámról érkezett a gyanúsított telefonjára, és a tájékoztatás szerint a nyomozók tudják, hogy a hívó fél nem a portugáliai üdülőhelyen tartózkodott a beszélgetés idején. A Scotland Yard részletek nélkül közölte, hogy a hívót az ügy „nagyon nagy jelentőségű” tanújának tartja, és kéri jelentkezését. A londoni rendőrség kéri azok jelentkezését is, akik ismerik vagy valaha is hívták ezeket a telefonszámokat, illetve e számok szerepelnek saját – esetleg valamelyik régi – telefonjuk listáján.

A Scotland Yard hangsúlyozta, hogy 20 ezer font (7,8 millió forint) nyomravezetői díj jár minden olyan információért, amely elvezet a brit kislány eltűnéséért felelős személy büntetőjogi felelősségre vonásához.

Mark Cranwell főfelügyelő, az ügy felderítésén dolgozó nyomozócsoport vezetője a szerdai tájékoztatáshoz fűzött nyilatkozatában felfedte, hogy a Scotland Yard 2017 novemberében vette fel a kapcsolatot a német szövetségi bűnügyi hatósággal (Bundeskriminalamt, BKA), és azóta a két bűnüldözési szerv hatalmas munkát végzett a Madeleine McCann-ügy felderítéséért. Cranwell szerint a munka eredményeként azonosították a német férfit az ügy gyanúsítottjaként, bár a nyomozók továbbra is nyitott kérdésként kezelik, hogy az illetőnek volt-e szerepe a kislány eltűnésében.

13 éve keresik

Madeleine McCannt az eltűnése óta eltelt 13 évben Marokkótól Belgiumon, Svédországon, Kanadán és Dubajon át Ausztráliáig a világ szinte minden pontján látni vélték, de sehol nem akadtak a nyomára.

A szülők által létrehozott alapítvány rendszeresen közzétesz számítógépes eljárással „öregített” fotóhű portrékat arról, hogy a négyévesen eltűnt Madeleine kora haladtával éppen hogy nézhet ki, de eddig ez sem vezetett eredményre. Az ügyben hosszú évek óta a Scotland Yard szerda esti bejelentése az első komoly horderejű fejlemény.

(MTI)

(Kiemelt kép: Metropolitan Police)

További cikkek elrabolt gyerekekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top