nlc.hu
Család

Óvoda újranyitás

A gyerekek fele nem ment vissza az óvodába, de nyárra emelkedhet a létszám

Kedden a fővárosban is újranyitottak az óvodák, de egyelőre kevesebb mint a gyerekek fele ment vissza. Sok szülő szabadságolással vészelte át az elmúlt hónapokat, ezért nyáron a szokásosnál magasabb lehet a létszám az ovikban.

Május 25-től vidéken, június 2-ától pedig Budapesten is újranyitottak az óvodák és bölcsődék, azaz korlátozás nélkül, a megszokott működési rend szerint fogadják a gyerekeket. Ám ahogy az élet szinte minden területe, az óvoda sem teljesen olyan, mint a koronavírus előtt: az intézmények járványügyi szabályokat és óvintézkedéseket vezettek be, és egyelőre a létszám is alacsonyabb.

Két budapesti kerület adatai alapján nagyjából a gyerekek 40-45 százalékát vitték óvodába a szülők az újranyitás hetén.

  • A II. kerületben csaknem 2000 gyerek jár oviba, több mint 900-nál jeleztek vissza a szülők a múlt hétig, hogy megy óvodába a gyerek.
  • A XIII. kerületben mintegy 3800 gyerekből 1461-en vették igénybe az óvodai ellátást az újranyitás első napján.
Maszkot viselő óvónő egy újranyitott óvodában a koronavírus-járvány után

A kép illusztráció. Gyerekek és óvónő a pécs-hirdi óvodában 2020. mújus 25-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Nehéz megmondani, ki várta jobban az óvodát, a szülők vagy a gyerekek, de valószínűleg mindkettő igaz. A szülőknek a home office-ból vissza kell térniük a megszokott munkarendjükhöz, és mivel sokan szabadságokkal oldották meg az elmúlt hónapokat, már nem tudnak tovább otthon maradni. Jellemző ok volt az óvodai visszatérésre az is, hogy legyen a gyerek a közösségben, és a beszámolók szerint az újranyitás után az ovisok és a pedagógusok is nagyon örültek egymásnak.

Mindenre kiterjedő járványügyi szabályok

„Készítettünk egy speciális házirendet a járványügyi veszélyhelyzet idejére, melyet minden családnak eljuttatunk még az újranyitás előtt, az óvodapszichológusaink pedig összeállítottak egy ajánlást a szülőknek, hogyan készítsék fel a gyerekeket az esetleges változásokra” – mondta az nlc-nek Erdélyi Nóra, a XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda, amelyhez 18 tagintézmény tartozik. A nyitás előtti héten az óvodák összes munkatársát letesztelték a koronavírusra, hogy megelőzzék a fertőzés terjedését. Számos óvintézkedést bevezetettek, ezek közül a legfontosabbak:

  • a gyerekeket zsiliprendszeren keresztül fogadják a dolgozók reggelente, majd kézfertőtlenítés után kísérik be őket;
  • fertőtlenítő lábtörlőt használnak belépéskor;
  • naponta több alkalommal végeznek fertőtlenítő takarítást az épületben;
  • megmérik a gyerekek lázát;
  • a szülőktől azt kérik, viseljenek maszkot az óvodák területén;
  • a gyerekeknek a szülők vigyenek tiszta ruhát, amit átadnak az óvoda munkatársának, majd a nap végén a szülő megkapja a gyerek aznap használt ruháját.

Nem mindenhol tesztelik a dolgozókat

A II. kerületi óvodák dolgozóinak is biztosítottak koronavírustesztet, hogy megbizonyosodhassanak arról, mindenki negatív eredményt produkál, mielőtt újra munkába áll – tudtuk meg Varga-Nagy Esztertől, a kerület sajtófőnökétől. Ezen kívül kézfertőtlenítőket helyeztek ki az intézményekben, rendelkezésre állnak higiéniás kellékek – maszk, gumikesztyű, lábzsák –, valamint fertőtlenítették a csoportszobákat, a kültéri játékokat és eszközöket.

A II. és a XIII. mellett több fővárosi kerületben, és vidéki városokban is tesztelik az óvodai és bölcsődei dolgozókat. Budaörsön például a május 25-i vidéki újranyitás előtt szűrtek 215 munkavállalót, és közülük öt tünetmentes kollégánál mutatták ki a koronavírust.

De nem minden önkormányzat szűri a bölcsődei és óvodai dolgozókat, az pedig nincs előírva, hogy az érintett munkavállalók csak negatív koronavírusteszttel állhatnak munkába. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint különösen azokon a helyeken kell óvatosnak lenni, ahol a gyermekintézmények bezárása után az önkormányzat az idősgondozásba irányította át a dolgozók egy részét.

Több gyerek lesz oviban nyáron

Mostantól az óvodák és bölcsődék augusztus 31-ig legfeljebb két hétre zárhatnak be, de sok olyan intézmény van, amelyik nem akar élni ezzel a lehetőséggel. A XIII. kerületi óvodákban sem lesz nyári szünet. Az előzetes igények felmérése alapján arra számítanak, hogy a nyári időszakban a szokásos létszámok várhatóak, bár június végétől lesz egy kisebb emelkedés.

Hasonlókra készülnek a II. kerületben is: az újranyitás után várhatóan fokozatosan egyre több gyerek megy vissza az óvodába, nyáron pedig a megszokottnál némileg magasabb lesz létszám a szülők kiesett szabadságai miatt.

A diákok töredéke ment iskolába

Június 2-án kinyitottak az iskolák is, a pünkösd utáni kedden csupán 21 ezer tanuló jelent meg a tankerületek fenntartásában lévő intézményekben – közölte a Népszavával a Klebelsberg Központ. Jelenleg 700 ezer általános és 500 ezer középiskolás van az országban.

A tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, de az iskolák június 2. és június 15. között szervezhetnek felzárkóztató foglalkoztatásokat, ahol a gyerekek személyesen találkozhatnak a pedagógusokkal. Emellett június 2. és június 26. között minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyerekek felügyeletét.

Olvass még óvodákról a járvány idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top