Család

Ne ragadj bele a szakításba azzal, hogy magadat hibáztatod!

Könnyen akár évekig is bele lehet ragadni saját magad hibáztatásába egy szakítás után. A továbblépéshez arra van szükség, hogy átírd a történetet a fejedben.

Gondolkodtál már azon, hogy néhány szakítást miért olyan nehéz magad mögött hagyni? A titok abban rejlik, hogy mennyire hibáztatod magad a kapcsolat haláláért. Ravid Yosef párkapcsolati tanácsadó szerint elengedhetetlen a továbblépéshez az, hogy megbocsásd magadnak, ha hibáztál.

Egy szakítás után mindenki felteszi magának a kérdést, hogy hol csúszott félre a párkapcsolat. Analizáljuk a szerelmet és szakítást, ebből aztán egy történetet írunk a saját fejünkben. Ha ebben a történetben több a kérdés, mint a válasz, akkor jó eséllyel nehezen tudjuk magunk mögött hagyni a kapcsolatot, ez pedig oda vezethet, hogy magunkat hibáztatjuk a szakítás miatt. Még egy olyan egyértelműnek tűnő helyzetből is tudunk önhibáztatást csinálni, mint a bántalmazó kapcsolat, ami után azt hajtogatjuk, hogy

De hülye voltam, hogy hagytam magam bántani.

A szavaknak nagy ereje van, még akkor is, ha csak a fejünkben hangoznak el, ezért nem mindegy, hogy milyen történetet írunk a szakításról és a kapcsolatban játszott szerepünkről magunkban. Ha megváltoztatjuk a történetet, megváltozhat a párkapcsolatokhoz való hozzáállásunk, és előre tudunk mozdulni a holtpontról.

Nem azt mondja a szakértő természetesen, hogy mindig a másikat kell hibáztatni mindenért, és akkor nem ragadunk bele egy szakításba. A megoldás abban rejlik, hogy ne hibáztassunk senkit, hanem inkább együttérzéssel álljunk magunkhoz és az exünkhöz, miközben levonjuk a szükséges tanulságokat. Yosef a következő három lépést javasolja, amivel meg lehet változtatni a fejünkben íródó történetet.

Ha hibáztatod magad, beleragadsz a szakításba

A hibáztatssal beleragadsz a szakításba (Kép: Pixabay)

1. Az elutasítástól nem leszel értéktelen

Gyakori probléma a párkapcsolatok világában, hogy alaposan lerombolja az önbizalmat, ha elutasítanak, netán szakítanak veled. Mintha az elutasítás egyenlő lenne azzal, hogy „ha nem kellek, akkor értéktelen vagyok.” Ezt az egyenlőségjelet meg kell szüntetni, és inkább átgondolni logikusan, mi történt, és mit tanulhatsz belőle. Egy kudarc nem a világ vége, és általában hasznos leckéket tartogat.

2. Az exed döntéseire nincs hatásod

Nem azért bántott, mert te olyan ember vagy, aki megérdemli, hogy bátsák. Ez az ő döntése volt, semmi köze hozzád. Nem arról van szó, hogy nem téged választott, hanem arról, hogy másik út mellett döntött. Nem kell, hogy az ex hibái határozzanak meg téged, és nincs kapcsolat a döntései és aközött, hogy te mit csináltál vagy nem csináltál. Senki sem képes megváltoztatni a másikat.

3. A szakítás egy fejlődési lehetőség

Minden eseményből lehet tanulni és fejlődni tőle, ez alól a szakítás sem kivétel. A történeted végződhet úgy, hogy „Nem bíztam benne, mert sosem bírok bízni senkiben, soha nem lesz ezért normális kapcsolatom”, de ha tanulsz belőle, akkor átírhatod a végét: „Nem bíztam benne. Miért nem bízom az emberekben? Kiderítem, mi lehet a háttérben, hogy a következő kapcsolatom jobban sikerüljön.”

Olvass többet a párkapcsolatokról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top