Életmód

Januárban ér véget a legtöbb párkapcsolat, de miért?

Szegény szívtörő január beszorult a két szakítási tabuidőszak: a decemberi szeretet- és a februári szerelemünnep közé, mintegy egérutat nyitva a meneküléshez egy elvérző kapcsolatból.

Ha van műanyagmentes július meg száraz november, akkor az év szegény első hónapját a csúfos szakítós január elnevezés illeti. A párok ugyanis, maguk mögött hagyva az óévet, előszeretettel nyitják tiszta lappal az új esztendőt, olyannyira, hogy a partnerüket is leradírozzák róla. A statisztikák szerint a szakítások és a válókeresetek benyújtásának egyötöde januárban történik, így nem csoda, hogy nem az új év első hónapját választották a szerelmesek havának.

Sajnálom. Sajnálhatod is. (Fotó: Catkin / Pixabay)

Na és ha már itt tartunk, a januári szakítások egyik kiváltó oka nem más, mint az agyonhájpolt Valentin-nap. Na de ne szaladjunk ennyire előre, vegyük sorban a szívtörő január negatív statisztikájának okait.

Az ünnepek alatt ciki szakítani

Ha az emberbe szorult némi jóérzés, akkor nem a párja szülinapján vagy épp karácsony reggelén fog útilaput kötni az egykori imádottja talpára, vagyis az ünnepek amolyan szakítási tabunak számítanak. Ilyenkor mindenki az ölelkezős, „jaj de boldogok vagyunk” képeket posztolja, abból a megfontolásból, hogy mégsem ez a megfelelő időpont szinglire váltani a kapcsolati státuszt a Facebookon.

Ezenkívül a karácsonyi programot, ajándékokat és családlátogatást is hónapokkal előre elkezdjük tervezgetni, így már ciki lenne lemondani a családi vacsorát, meg egyébként is megvettük már az ajándékokat, meghívtuk a barátokat, és különben sem akar senki egyedül gubbasztani otthon szenteste. A legjobb lesz, ha megvárjuk, amíg lemennek az ünnepek, majd szakítunk januárban!

Most jöttem rá, hogy megőrülök tőle

Csakhogy akiknek a szerelmi kapcsolata már egyébként is ingatag lábakon áll, azok számára nem is olyan könnyű túlélni újévig. Egy romantikus pillanatig mindenki azt hiszi, hogy majd az ünnepek alatt újra fellobban a láng, hiszen a karácsony mégiscsak a szeretet ünnepe, de ezzel szemben a valóság az, hogy a stressz, az anyagi kiadások, a kényszeredett rokonlátogatások épp ennek az ellenkezőjét váltják ki.

A szürke hétköznapokban a sok munka mellett nincs is időnk észrevenni, hogy nem működik a kapcsolatunk, bezzeg az ünnepek alatti szabadság idején, amikor az egész napot a párunkkal töltjük, minden napvilágra kerül. Elég egy elhibázott ajándék vagy egy félresikerült családi vacsora, esetleg egy túlvállalt szilveszteri ivászat, és máris arcul csap minket az érzés: ebből elég!

Új év, új partner

Így lesz szegény januárból a szakítások hónapja. Nem ekkor világosodunk meg, csak ilyenkorra érik be a gondolat, na meg lecsengenek végre az ünnepek, és persze jönnek a világmegváltó fogadalmak is. Szilveszter éjszakáján, a pezsgőspohárral a kezünkben csendben megfogadjuk, hogy az új évben új életet kezdünk, kisöprünk mindent, ami már nem tesz boldoggá minket, vagy épp hátráltat, és a nagy megújulás közepette bizony gyakran a partnerek is lapátra kerülnek.

Téli depi és a diéta mellékhatásai

Minderre még az is rátesz egy lapáttal, hogy a sötétség és a hideg következtében januárra már a téli depresszió is erősen rányomja bélyegét a hangulatunkra, na meg a fogadalmaink között szereplő álomalak elérése miatti diétánktól is igencsak ingerlékenyek vagyunk. Az ünnepek után ráadásul a bankszámlánk egyenlege sem javít a kedélyállapotunkon, így ha már eddig is rezgett románcunk léce, most aztán tuti a süllyesztőben landol.

Még Valentin-nap előtt essünk túl rajta

És végül az újabb „szent ünnep”, amely megadja az utolsó döfést a januárban elvérző párkapcsolatoknak, nem más, mint a Valentin-nap, ami szintén szakítási tabuidőszak.

Az év első hónapja tehát beszorult a decemberi szeretet- és a februári szerelemünnep közé, így aki szakítani akar, annak úgy tűnik, hogy gyorsan le kell tudni a dolgot januárban. 

Természetesen vannak lezárásra érett kapcsolatok, ne gyarapítsuk azonban a januári szakítási statisztikai adatokat csupán azért, mert megfogadtuk szilveszterkor, hogy új életet kezdünk, vagy mert épp kinyílt az ablak a szakítási tabuidőszakok között. Inkább üljünk le a párunkkal, és beszéljük át a dolgokat, mert bár lehet, hogy könnyebbnek látszik sutba vágni mindent, nem biztos, hogy az a jó megoldás. Inkább próbáljunk meg együtt dolgozni a kapcsolaton, és higgyük el, hogy a szakításnak nincs meghatározott ideje!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top