Család

5 apró gesztus, amivel közelebb kerülhetsz az anyukádhoz

A saját anyánkkal jóban lenni sokszor kihívás, de érdemes építeni a kapcsolatot a hozzánk legközelebbi rokonunkkal.

Főleg a nőkre igaz szokott lenni az, hogy vagy nagyon jóban vannak az anyukájukkal felnőttkorukban, vagy eltávolodnak és inkább távol tartják magukat tőle. Az elmúlt pár hónap azonban sokakban felébresztette az igényt arra, hogy közelebb kerüljenek az anyukájukhoz, nekik segít Kristina Hallett pszichológus öt apró gesztussal.

1. Vedd fel a fonalat

Ha arról van szó, hogy szeretnéd helyreállítani a kapcsolatot az anyukáddal, akkor az első lépés az, hogy megnyitod a kommunikációs csatornákat. Nem kell feltétlenül személyesen rögtön a nyakába ugrani, ha nem vagytok olyan jóban egymással, de egy telefonálással el lehet kezdeni az építkezést.

2. Ne ítélkezz túl gyorsan

Tudjuk, hogy mindenkinek vannak idegesítő dolgai, és biztos nem véletlenül távolodtál el te sem az anyukádtól, de ahhoz, hogy ez rendbejöjjön, az kell, hogy megértéssel fordulj felé. A legjobb, ha kérdéseket teszel fel neki, érdeklődsz a mindennapjairól, mert így érzi majd a törődést.

5 tipp, hogy még jobb legyen a kapcsolatod az anyukáddal

Ha szeretnél közelebb kerülni az anyukádhoz, van remény! (Kép: Unsplash)

3. Legyél nyitott

Jó eséllyel sok témában máshogy látjátok a világot az anyukáddal, valószínűleg ez adja a konfliktusok nagy részét is, de ettől még nem kell megszakítani a kapcsolatot egymással. Próbáld meg az ő szemszögéből nézni az adott helyzetet, és megérteni, miért hoz olyan döntéseket, melyek esetleg idegesítenek téged.

4. Aktívan hallgasd meg

Sokszor csináljuk azt egy beszélgetés során, hogy már nem is figyelünk oda arra, mit mond a másik, hanem a saját válaszunkat fogalmazzuk a fejünkben, miközben még beszél. Az aktív hallgatás ezzel szemben azt jelenti, hogy minden figyelmedet rászánod a beszélgetőtársad – jelen esetben az anyukád – mondanivalójára. Ez a fajta kommunikáció erősíti és mélyíti a kapcsolatot.

5. Reális elvárások

Elkerülhetetlen, hogy lerombold azt az anyaideált a fejedben, amitől annyira eltérhet a saját anyukád, hogy már egyetlen megnyilvánulásával is képes mélységes csalódást okozni. Igen, a filmekben remek anya-lánya kapcsolatok láthatók, de az nem a valóság. Ahhoz, hogy igazi, mélyebb kapcsolatod legyen az anyukáddal, az kell elsősorban, hogy lásd olyannak, amilyen, és ne támassz vele szemben irreális elvárásokat.

Olvass többet az anya-gyerek kapcsolatról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top