Család

5 mondat, amivel erősítheted a lányoddal a kapcsolatot

Az anya–lány kapcsolat nem mindig zökkenőmentes, de egy hatgyermekes anya tanácsai segíthetnek, hogy közelebb kerülj a lányodhoz.

Egy hatgyermekes anya írta le, nála milyen mondatok segítettek, hogy a hétéves lányával jobban megtalálja a hangot. Hat gyerek mellett szükség is van messzemenő tudatosságra ahhoz, hogy mindegyik gyereknek jusson elég figyelem, és ne egy nagy káosz legyen a család élete.

Az anya a következő öt mondatot ajánlja mindenkinek, akinek lánya van, és szeretné erősíteni a kapcsolatát vele.

1. „Figyelek”

A lányokra jellemző, hogy néha csak el akarják mondani, ami a szívüket nyomja. Nem érdekli őket a véleményed, nem akarnak tanácsot, nem várják, hogy egyetérts velük, csak szeretnék, ha figyelnél rájuk.

2. „Ha készen állsz, szólj, megoldjuk”

Egy anya–lánya kapcsolatban elkerülhetetlenek a konfliktusok, sértődések, ami természetes, az viszont nem mindegy, hogyan oldjátok fel a feszültséget. A gyereknek meg kell tanítani, hogy mindig van anyához visszaút, és miután megnyugodott, jöhet hozzád megbeszélni a köztetek támadt problémát.

anya lány kapcsolat

Képünk illusztráció (Forrás: Profimedia)

3. „Mindig szeretni foglak”

Mindegy, mit csinál, mindegy, hányszor hibázik, az anyai szeretet nem múlik el. Ez az egyik legfontosabb alapköve az anya–lánya (vagy bármilyen gyerek–szülő) kapcsolatnak, amit minél többször tudatni is kell a gyerekekkel.

4. „Büszke vagyok rád”

Előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor már nem az anya lesz a lánya életében a legfontosabb szereplő. Jellemzően az iskola kezdetén már elérkezik ez az idő, ami fájdalmas, de a gyereknek ettől még szüksége van arra, hogy az anyjától megerősítést kapjon, és tudja, hogy anya mennyire büszke arra, hogy ilyen lánya van.

5. „Bízz bennem”

Nem azért kell bíznia benned, mert mindent jobban tudsz, hanem mert te vagy az anyja, aki mindig a gyereked érdekeit tartod szem előtt. Tudasd vele, hogy amit teszel, ahogy döntesz, azt azért teszed, mert jót akarsz neki. És persze ne csak szavakban, hanem tettekben is biztosítanod kell arról, hogy tényleg bízhat benned.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top