Család

Nem kapott családi pótlékot a leszbikus pár, a per előtt visszavonulót fújt a Kormányhivatal

Réka és Mónika két gyereket nevelnek és bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, és erre hivatkozva próbáltak családi pótlékot igényelni. A szegedi kormányhivatal akadályt gördített eléjük, ők perre mentek volna, ám egyszer csak mégis megítélték nekik a támogatást.

Réka és Mónika 2014 óta alkotnak egy párt, Mónikának 2016-ban született kislánya, Rékának pedig tavaly januárban szintén egy lánya született. Mivel ők ketten bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, a második gyerekre való tekintettel Mónika családi pótlék kérelmet terjesztett elő, amit a jogszabályok alapján megtehetett. Ekkor jött a feketeleves: a szegedi kormányhivatal megtagadta ezt tőlük – írta meg a Háttér Társaság honlapján található történetet a 444.

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A hivatal úgy kezelte őket, mintha csak élettársak lennének, és Budapest Főváros Kormányhivatala is megerősítette, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényben szereplő általános utaló szabály a családok támogatásáról szóló törvényre nem terjed ki. A Háttér Társaság azonban úgy értelmezi, hogy a névviselés, az örökbefogadás és a megtermékenyítés kivételével minden házastársakra vonatkozó jogszabály vonatkozik a bejegyzett élettársi kapcsolatokra is, ezért úgy döntöttek, perre mennek.

„Bosszantó volt, hogy míg a bejegyzett élettársakról szóló törvény még egy laikus számára is teljesen egyértelműen fogalmaz, mégis nekünk kell újra és újra bizonygatnunk, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat nem egyenlő a közjegyzői nyilvántartásba vett élettársi kapcsolattal”.

A perre végül nem került sor, mert a Kormányhivatal saját hatáskörben módosította korábbi határozatát, így Mónikáék már kapják a két gyermek után járó családi pótlékot.

A leszbikusok elé sokszor gördítenek akadályokat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top