Család

Szeptembertől minden diák ingyen kapja a tankönyveket

A tankönyvek mostanáig csak az 1.-9. évfolyamokba járóknak voltak ingyenesek, ezt terjesztette ki most minden közoktatásban tanulóra az új köznevelési törvénymódosítás.

A köznevelésben és szakképzésben 2020 szeptemberétől minden diák ingyen kapja a tankönyveket. Az intézkedésre 13,8 milliárd forint áll rendelkezésre – írja a 24.hu.

A Könyvellátó Üllői úti raktárában a tankönyveket válogatják (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A Könyvellátó Üllői úti raktárában a tankönyveket válogatják (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A törvénymódosítás lehetővé teszi majd a digitális munkarend visszaállítását, vagyis a karantén alatt bevezetett távoktatás időnként újra visszatérhet majd, ha ezt látják szükségesnek. Ez nem lesz kötelező, csupán egy lehetőség arra, hogy például a szombati munkanapokon, vagy rendkívüli helyzetekben (extrém hideg, extrém meleg stb.) ez elrendelhető legyen. Az iskoláknak a digitális tanrend esetén is felügyeletet kell biztosítaniuk azoknak, akik nem tudnak otthon maradni, illetve azoknak, akiknek az otthonában nem állnak rendelkezésre a szükséges eszközök a digitális tanuláshoz. Az új szabályok azt is előírják, hogy a gyöngyöspatai szegregációs ügyhöz hasonló esetekben a bíróság sérelemdíj helyett oktatási szolgáltatást állapítson meg.

További változás, hogy a jövőben a sajátos nevelési igényű tanulók mindegyike ingyenesen lesz jogosult alapfokú művészeti oktatásra. Létrejönnek a kiegészítő nemzetiségi óvodák, és a már sokat emlegetett iskolarendőr intézményét is bevezetik a köznevelési törvénybe.

A magyar tankönyvekkel sokszor csak a baj van:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top