nlc.hu
Család

Ilyen a jó gyerekétlap

Így nézne ki a jó éttermi gyerekmenü, ha a szülőket is kérdeznék

Jól hangzik a Popeye kedvence, de kevés gyerek fog lelkesedni a spenótért egy étteremben. A paradicsomos tészta viszont mindig nyerő, pláne, ha egyedül is meg tudja enni a kétéves.

Nyáron gyakrabban megyünk étterembe gyerekekkel, és sok helyen készülnek a családoknak kifejezett gyerekmenüvel. Nyaralás alatt jól jön néhány olyan nap, amikor ki se kell nyitni otthon a hűtő ajtaját, mindenkit kiszolgál valaki más, legalább egy jó ebéd erejéig. A helyzet az, hogy a családi ebéd az étteremben akkor lesz mindenkinek élmény, ha a gyerekek jól érzik magukat.

Nem arról van szó, hogy a helikopterszülők még ilyenkor is csak a csemetéik kívánságait lessék, hanem arról, hogy legyen olyan étel az étlapon, amit a gyerekek szeretnek és meg is tudnak enni a lehető legkevesebb segítséggel, így ugyanis a család többi tagja is figyelhet a saját ebédjére.

Meg kell tanulni, de nem biztos, hogy az étteremben (Fotó: GettyImages)

Meg kell tanulni, de nem biztos, hogy az étteremben (Fotó: GettyImages)

A fine dining helyeket kivéve, ahova nem elsősorban a kisgyerekes családokat várják, ma már szinte minden étteremben van gyerekmenü, sőt, akadnak olyan helyek, ahol a gyerekeknek nem csak felsorolják a lehetőségeket, hanem egy teljes külön étlapon adják a kezükbe a választás lehetőségét.
 
Összegyűjtöttünk pár kérést a szülőktől az éttermek felé, amivel még kellemesebbé tehetik számunkra az étkezést:

A bolognai legyen inkább penne, de ne spagetti!

A kicsik nem tudják még megenni a spagettit. Össze kell vágni nekik, amit sok szülő nem szívesen tesz meg, hiszen valamikor azt is meg kell tanulni kulturáltan elfogyasztani, de ez az alkalom ne az étteremben legyen. Még az összevágott spagettiben is akad egy-két hosszabb tésztaszál, ami garantáltan a család összes tagjára ráfröcsköli majd a paradicsomos szószt, miközben próbálja beszívni a szájába.

A pennét viszont még a legkisebbek is ügyesen villára tudják szúrni, miközben a tészta megtartja a szószt.
És ha már a szósznál tartunk. Az az igazság, hogy tudjuk a receptet, a bolognai mártásba bizony gomba kell. Viszont a gyerekek 90 százaléka irtózik a gombától. A kevésbé finnyásak csak kikotorják, van, aki a szüleivel végezteti el ugyanezt a feladatot és maradnak páran, akik amikor meglátják a gombát az ételben, azonnal jól laknak, és a figyelmeztetés ellenére is pontosan harminc perccel a távozás után újra megéheznek.

Törpilla kedvence micsoda?

A hajós kapitány kedvencéről több kevesebb sikerrel meg tudjuk tippelni, hogy halrudacskát takar, de persze ez sem biztos, viszont a köretről semmilyen információt nem kapunk. Márpedig egy háromévesnél néha azon áll vagy bukik az étel sikere, hogy sültkrumplival, krumplipürével, vagy rizzsel érkezik.

Az Elza kedvence és a Törpilla ajánlata viszont az égvilágon semmit se mond nekünk, viszont miután elkövettük azt a hibát, hogy felolvastuk a gyereknek, akkor sokszor csak azért is ragaszkodik a kedvenc mesehőse ételéhez, ha mi tudjuk, hogy nem fogja megenni.
 
A rántott hús mindig jó ötlet, de ha biztosra akarunk menni, akkor csakis csirkemellből készülhet, ritka esetekben esetleg sertéskarajból. Akadnak persze olyan gyerekek, akik imádják a felnőttként valóban sokkal ízletesebbnek ítélt csirkecombot is, de ez csak gyerekek kis részére igaz. Ők sovány, egyforma színű és állagú húst akarnak a tányérjukon látni.
 
Szinte mindig nyerő ötlet a húsleves csigatésztával vagy grízgaluskával, de a gyerekek tányérjába teljesen felesleges beleszedni a petrezselyemgyökeret, a sárgarépa viszont jöhet bőven. El szokott fogyni még a zsenge zöldborsó leves és a menzai minőségben, vagyis kissé túlcukrozva készült paradicsomleves is.

A gyerek egy étteremben is gyerek marad: válogat (Fotó: GettyImages)

A gyerek egy étteremben is gyerek marad: válogat (Fotó: Getty Images)

Amit viszont az anyukák szívesen látnának az étlapon, de az éttermek ritkán merik feltenni, azok a következő igencsak egyszerű, ám a gyerekeknek ismerős és szeretett ételek:

  • Kakaós palacsinta öntet nélkül, egyszerűen feltekerve

Minden gyerek szereti, tényleg nincs olyan, aki ne enné szívesen. A baracklekváros és a túrós is nyerő, de fontos, hogy a túróban ne legyen mazsola, akármennyire is szereti azt a szakács.

  • Krumplis tészta

Szinte sosincs étlapon, legfeljebb a déli menüben találkozni vele, pedig a gyerekek, ha nincsenek is oda érte, mégis sokszor választják, ha nincs más, amit megennének.

  • Nokedli pörköltszafttal

Megértjük, hogy ez nem szerepel az étlapon, nyilván egyik étterem se szeretne azzal híressé válni, hogy ők készítik a legjobb szaftot, de az az igazság, hogy a gyerekek odavannak érte, úgyhogy miért ne lehetne a csirkepaprikást hosszabb szafttal készíteni, és félretenni belőle a gyerekeknek?

  • Húsgolyó, mini fasírt, paradicsomos tészta húsgombóccal

A lényeg az apró kis húsgolyón van, legyen az fasírt, vagy valami, ami hasonlít a svéd húsgolyóhoz, de még jobb, ha a klasszik amerikai paradicsomos tészta, aminek a tetején három szépen megsütött húsgolyó díszeleg. Mellesleg a fasírt krumplipürével is nyerő páros ebben a műfajban.

  • Paprikás krumpli virslivel

Felőlünk hívhatják serpenyős burgonyának is, csak legyen jó puhára főzve benne a krumpli, és ne legyen csípős! Ezzel is könnyű levenni a gyerekeket a lábukról!

  • Fagyi

Nem fagyikehely, nincs benne se gyümölcs, se piskóta, se tejszínhab, csak egyszerűen egy gombóc fagyi. Ez ugyanis az ideális méretű desszert a gyerekeknek, ha pedig többre vágynak, akkor ott vannak a felnőtteknek kínált desszertek.

Menjünk egyáltalán étterembe a gyerekkel?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top