nlc.hu
Család

Kisgyermek fulladása

Szilvától fulladt meg egy két és fél éves kislány, a mentők már nem tudták újraéleszteni

A fulladozó kislánynak a rokonok adtak elsősegélyt, míg a mentők kiérkeztek.

Tragikus eset történt a tőketerebesi járásbeli Veľké Ozorovce községben, amely során életét vesztette egy két és fél éves lány – írja a Čas.sk szlovák lap nyomán a Paraméter. Simonka szilvaevés közben kezdett fulladozni.

Már nem tudták megmenteni a fulladozó kislány életét.

Mentőhelikopter. Illusztráció: Unsplash

A kislány segélykiáltásaira a rokonai azonnal elsősegélyt nyújtottak neki, és értesítették a mentőket. A légi mentők szóvívője, Zuzana Hopjaková szerint a helikopter leszállást követően, a mentők azonnal megkezdték az eszméletét vesztett kislány újraélesztését.

Minden igyekezetük ellenére nem sikerült megmenteniük a kislány életét.

Egy korábbi cikkünkben egy gyermekorvost kérdeztünk arról, mit tehetünk szülőként, ha kisgyerekünk fulladozik, nem lélegzik.

Először is meg kell nézni, hogy mi akadályozza a picit a lélegzésben, ugyanis ha ez még nem csúszott túlságosan hátra a szájában, akkor mi magunk is el tudjuk távolítani. A nyelvgyökön túlra azonban tilos benyúlni, ott már csak nagyobb bajt okozhatunk a próbálkozással. Ilyenkor a legfontosabb, hogy azonnal hívjunk mentőt

– mondta el a gyermekorvos hozzátéve: fontos, hogy a kisgyerekes szülők telefonjának gyorshívó-listáján szerepel a segélyhívó, az ijedtségtől ugyanis könnyen elfelejthetik, milyen számot kellene tárcsázni.

A gyermekorvos tanácsa szerint amíg a mentő kiérkezik, a babát fejjel lefelé fordítva, ötször kell ráütni a két lapocka közötti részre, ami az esetek többségében elég ahhoz, hogy újra levegőhöz jusson. Ha azonban mindez nem használna, elkezdhetjük alkalmazni a klasszikus újraélesztési technikákat: a befúvást és a szívmasszázst. Mindkét esetben fontos, hogy a gyereket kemény felületre fektessük, a hátát picit megemelve, a fejét viszont nem megtámasztva.

Ilyenkor nyáron erre is figyeljünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top