nlc.hu
Család

C-peptid betiltás

Betiltották a C-peptidek reklámozását, mégpedig nagyon jó okkal

A C-peptid gyógyhatására semmilyen bizonyíték nincs, ráadásul a reklámok ugyanis azt sugallják, hogy a C-peptid alkalmas számos betegség és rendellenesség, így különböző rákbetegségek, az autizmus, a cukorbetegség, valamint a COVID-19 gyógyítására.

A Max-Immun Kft. a Vargapeptide termék népszerűsítése során azt állította, hogy a proinzulin C-peptidet tartalmazó kozmetikai bőrápoló spray számos betegség, így például különböző rákbetegségek, a cukorbetegség és a koronavírus gyógyítására is alkalmas. A Gazdasági Versenyhivatal ezért májusban versenyfelügyeleti eljárást indított a vállalkozással szemben. A hivatal most – a további fogyasztói károk megelőzése érdekében – vizsgálatának lezárásáig eltiltotta a céget a termékek reklámozásától – írja az Index.

Betiltotta a GVH a C-peptid reklámozását

Betiltotta a GVH a C-peptid reklámozását. Fotó: Getty Images

A hivatal által már többször is elmarasztalt, gyógygombákkal bizniszelő Varga Gábornak nincs semmilyen egészségügyi végzettsége, és hamisan álltja azt, hogy a C-peptid alkalmas a gyógyíthatatlan neurológiai betegségek vagy például az autizmus gyógyítására. A kozmetikai bőrápoló szerként árusított C-peptid millilitere több, mint 1200 forint, és semmi sem bizonyítja hatásosságát. 

A GVH szerint a reklámok tévesen sugallják azt, hogy a C-peptid alkalmas számos betegség és rendellenesség, így különböző rákbetegségek, az autizmus, a cukorbetegség, valamint a COVID-19 gyógyítására. 

A hatóság úgy döntött, hogy a Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft.-nek a Vargapeptide termékcsaládba tartozó vagy bármely más név alatt futó proinzulin C-peptidet tartalmazó termékek valamennyi elérhető reklámját el kell távolítania, amennyiben ezt nem teszi, a reklám közzétevőinek (Mediaworks, Facebook, Youtube, Vimeo) kell ezt megtenniük. 

A c-peptid termékek ellen tavaly decemberben már az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is vizsgálatot indított, írja a lap.

Ezekkel is vigyázz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top