Család

Órákig hiába kerestek orvost a vérző szájú gyereknek

150 kilométert kellett utaznia a családnak, mire találtak szakembert, aki ellátta a kislányt.

Futóbiciklivel esett el a két és féléves Szonja a napokban a Somogy megyei Kerekiben. Szülei rögtön látták, hogy nagy a baj, dőlt a vér a gyerek szájából, ínye ödémás lett, foga befelé fordult.

A településen nincs fogászati ügyelet, és hiába telefonálgattak a kislány szülei, közel s távol nem talált ügyeletes fogorvost. Vágül a siófoki sürgősségire vitték be a gyereket. Ugyan fogorvosi ügyelet ott sincs, egy doktor megnézte a kicsit, ellátni azonban nem tudta. Ezután Székesfehérvárra irányították őket – hiába, úgyhogy végül Budapesten, a Szentkirályi utcai ügyeleten kötöttek ki – számolt be az RTL Híradó.

Ez azt jelenti, hogy 150 kilométer utazott a család azért, hogy kislányukat ellássa valaki.

Szonja fogát ki kellett húzni, és szerencsére ma már jól van. A fogorvosi ügyeleti ellátás viszont a csőd szélén az országban: hat olyan megye is van, ahol egyáltalán nincs tb-szerződött fogászati ügyelet. Több mint kétmillió ember nem tud így hova fordulni, ha rendelési időn túl van szüksége sürgős fogászati ellátásra.

Az emberi erőforrások minisztériuma szerint az önkormányzatok feladata az ellátás megszervezése, és ha egy önkormányzat szerződne az egészségbiztosító haladéktalanul megteszi a szükséges lépéseket.

Magyar egészségügy napjainkban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top