Család

Te is megcsalod a párodat a pénzzel?

Egy feleség szerint mindenki megcsalja a párját, ahogy ő teszi: a pénzzel.

Amanda Chatel nem kertel, megírta őszintén, hogy ő bizony pénzügyi hűtlenséget követ el a férje ellen. Szerinte a pénzzel való megcsalás azt jelenti, hogy megtartja magának a keresetét, és nem mondja el a férjének, hogy mire költi a pénzét. Bár a hivatalosabb definíció szerint inkább az tartozik a pénzügyi hűtlenség fogalmába, amikor közös kasszából költ úgy az egyik fél, hogy eltitkolja a párja elől, mire verte el a pénzt, de értjük, miért érez bűntudatot Chatel.

„Nem éreztem eddig, hogy bármit rosszat tennék azzal, ahogy a pénzemet elköltöm. Van férjem, de ettől még úgy gondolom, hogy az a pénz, amiért megdolgoztam, csak az enyém, és a férjemnek nem kell tudnia, hogy mennyiért vettem azt a méregdrága kabátot, aminek a fele árát vallottam csak be. Most már tudom, hogy pénzügyi hűtlenséget követek el, megcsalom a férjemet a pénzzel.”

Te is pénzügyi hűtlenséget követsz el?

A pénzügyi hűtlenség valós probléma (Kép: Getty Images)

Chatel azt gondolja, ez a probléma minden párkapcsolatban felmerül, amivel azért vitatkoznánk, mert ekkora általánosítást nem szabad elkövetni, de valószínűleg tényleg gyakori gond, hogy titkolóznak egymás előtt pénzügyekben a párok.

„Tudom, hogy nem vagyok egyedül, sok barátnőmnél látom, hogy titkos bankkártyájuk van és ahogy olvastam, az amerikaiak 6 százaléka titkolja a pénzügyeit a párja elől. Egy felmérés szerint a férfiak 26, míg a nők 14 százaléka csalja meg a párját a pénzzel. Ám a férfiak elnézőbbek a nők titkos költéseivel szemben, a nők pedig elítélik, ha ugyanezt csinálja egy férfi.”

A probléma természetesen nem a pénzzel van, hanem hogy komoly konfliktus forrást jelent a pénzügyi hűtlenség a párok között úgy, hogy nem is vesszük észre, hogy az alap probléma ilyenkor a sok titok és hazugság.

Matt Schulz pénzügyi tanácsadó szerint erre nincs más megoldás, csak a nyílt kommunikáció, sőt, egyenesen azt javasolja, hogy ha külön számla is van a házapárok között, férjenek hozzá egymás pénzéhez, cseréljenek jelszavakat és PIN-kódokat, hogy teljes őszinteség legyen köztük. Illetve a javaslatai között megtalálható az is, hogy állítsunk be értesítést, hogy lássuk, mikor, mennyit költ a párunk. Ez utóbbi leginkább abban az esetben jöhet jól, ha a házaspár egyik tagja hajlamos a túlköltekezésre és impulzus vásárlásokra, ami miatt szüksége van egy külső kontrollra. Bár a kontroll részével vannak bennünk ellenérzések, de azzal egyetértünk, hogy a pénz körüli veszekedéseknek leginkább az őszinteséggel lehet kihúzni a méregfogát, még akkor is, ha túlzás azt állítani, hogy mindenki megcsalja a párját a pénzzel.

Olvass többet a megcsalásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top