Család

Biztos csak a barátod? Lehet, hogy hűtlen vagy, csak nem tudsz róla

A pornónézés már megcsalás? Ha egy másik pasival vagy sülve-főve barátságból, az hűtlenség? Szakértők segítenek megérteni a megcsalás természetét.

Egy pszichológus és egy válóperes ügyvéd próbálta meghatározni, mit jelent a hűtlenség, mégis honnan számítjuk a megcsalást. Lehet, hogy te is hűtlen vagy, csak eddig nem tudtál róla?

Mi számít megcsalásnak a pszichológus szerint?

Dr. Mary C. Lamia pszichológus szerint nagy általánosságban arra mondjuk, hogy megcsalás, amikor egy harmadik fél megsérti a párkapcsolat határait. A kapcsolat egyik tagja egyoldalúan úgy dönt, hogy egy harmadikat bevon az intimitás körébe. A határok természetesen minden párkapcsolatban máshol vannak, ezért nem lehet kijelenteni, hogy mindenki, aki a kollégájával flörtöl, megcsalja a párját, mert lehet, hogy náluk ez pont belefér a közös megegyezésbe.

A probléma ott kezdődik, hogy a közös megegyezés gyakran nem őszinte, mert nem tudnak nyíltan, szégyenérzet nélkül beszélgetni a párok az intimitásról. Ha mégis előkerül a téma és próbálnak közös nevezőre jutni, akkor sok esetben az egyik fél többet enged, mint szeretne, mert fél attól, hogy elveszíti a másikat. Így alakulhatnak ki olyan helyzetek, hogy azt gondolod, nem csalod meg a párodat még érzelmileg sem, amikor a barátnak titulált férfival töltöd a szombat estéidet, miközben a párod úgy érzi, épp hűtlen vagy hozzá. Ugyanígy a kommunikáció hiánya miatt fordul elő az is, hogy nem is tudod, hogy esetleg a párodnak valami hiányzik a párkapcsolatban, ezért kezd nyitni egy harmadik fél felé.

hűtlenség megcsalás szakértő

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Sarah Noltner

A pszichológus szerint a legtöbb megcsalás megelőzhető lenne, ha egyenesen és őszintén beszélnének egymással a párok a szükségleteikről és elvárásaikról. De sajnos a fókusz nem az őszinteségen van általában, hanem a szégyen elkerülésén, ami sokszor annyira félelmetes az emberek számára, hogy könnyebb a hűtlenségre rávenni magukat, mint vállalni a szégyen kockázatát.

Mi számít megcsalásnak a válóperes ügyvéd szerint?

Joseph Hoelscher válóperes ügyvéd szerint két dolog számít hűtlenségnek: ha érzelmileg eltávolodsz egy harmadik fél miatt a párodtól, és ha elköltöd a közös pénzt a párod beleegyezése nélkül. Ezek alapján, ha valaki mással töltöd az idődet úgy, hogy az a pároddal közös, minőségi idő kárára megy, és a párodat megbántod ezzel, az megcsalás.

Az ügyvéd rengeteg széthullott párkapcsolatot látott már, és tapasztalatai szerint akkor kezdődik a szétesés, amikor az egyik valaki másnak adja az idejét, nem a párjának. A másik ilyen tipikus ok pedig a pénz, egyrészt azért, mert könnyen tetten érhető, ha elfogy a párod tudta nélkül, másrészt pedig mert amikor mérgesek a párok egymásra, akkor gyakran a pénzen kezdenek vitázni (vagy a gyerekeken). Ha elköltöd a közös pénzeteket a másik beleegyezése nélkül, az hűtlenség, mert elveszel valamit a saját érdekedben, ami mindkettőtöké, ezzel pedig a bizalmat töröd meg. Ha pedig valaki másra költöd, az még rosszabb, mert akkor nemcsak önző vagy, hanem többet ér számodra egy harmadik fél, mint a saját párod.

Az idő és a pénz költése mögött is ugyanaz húzódik meg: az árulás. Az egyik fél úgy érzi, a másik elárulta a bizalmát. Az ügyvéd tapasztalata szerint a nők jobban értik az ilyen helyzeteket, általában a férfiaknak kell elmagyarázni, hogy miért hűtlenség az is, amikor nincs harmadik féllel szexuális aktus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top