Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Család

Elmondod a gyereknek, ha megcsalt a párod? Inkább ne tedd!

Kiderül, hogy megcsalt életed párja – mit teszel? El kell ezt mondani a gyereknek is?

A hűtlenség egy családban nemcsak azt a kérdést veti fel, hogy elváljatok-e, hanem azt is, hogy mit mondjatok a gyerekeknek. Mindegy, hogy mennyire haragszol a másikra, azt kell szem előtt tartani, milyen hatással lenne a gyerekre érzelmileg egy ilyen bejelentés, hogy az egyik szülő megcsalta a másikat.

Dr. Robert Weiss pszichológus tapasztalata szerint az első reakció a szülőknél általában az, hogy eszük ágában sincs elárulni a gyereknek a hűtlenséget, de vannak bőven olyanok is, akik azzal akarnak visszavágni a hűtlen félnek, hogy megalázzák a gyerek előtt. A szakember szerint egyik reakció sem igazán egészséges.

A gyerek úgyis megérzi, ha feszültség van otthon a szülők között, és rögtön azt gondolja, hogy vele van probléma, ő a hibás.

Dr. Weiss ezért azt javasolja, ha bármilyen nagy horderejű gond adódik, mint például a megcsalás, anyagi csőd vagy függőség a családban, akkor beszéljünk ugyan a gyerekkel, de nem kell feltétlenül elmondani a konkrét történéseket, csak biztosítani arról, hogy a feszültség nem az ő hibája. Mert ha nem korrigáljuk azt a gondolkodást, ami a gyerek öncentrikus gondolatvilágára jellemző, hogy a viselkedésével alakítja a körülötte lévő világot, akkor a végén úgy érezheti majd, nem érdemli meg, hogy szeressék, és negatív önképet alakít ki idővel.

megcsalás gyereknevelés pszichológus

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Mit lehet mondani a gyereknek?

Nyilván nem szabad beavatni a szexuális életedbe a gyereket, elég, ha általánosságban megfogalmazod neki, hogy megsérült a kapcsolat köztetek.

A szakember a National Association for Children of Alcoholics irányelveit javasolja, ha nehéz helyzetről kell beszélni a gyerekkel. A következő üzenetet kell beleszőni a mondanivalóba:

  • Nem a gyerek a probléma oka.
  • Nem tudja megoldani a szülők helyett.
  • Nincs felette hatalma.
  • Nyugodtan elmondhatja az érzéseit.

Az idősebb gyerekek talán rákérdeznek arra, hogy mi a pontos helyzet, és főleg arra, hogy elválnak-e a szülők. Ebben az esetben is az általános, de őszinte válaszokat ajánlja a pszichológus, tehát semmiképp sem azt, hogy „apád megcsalt azzal a k****val”. Minden esetben a koruknak megfelelően megfogalmazva, őszintén, de nem részletekbe menően válaszoljunk, ennyi a kulcsa a nehéz beszélgetésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top