nlc.hu
Család

Segítség, ha követnek

Ha bajba kerülsz, ez a TikTok videó akár segíthet is

Nem minden rossz, amit a TikTok kitermel magából. Találtunk egy videót, ami éjszaka talán a segítségedre lehet!
Követés

A TikTok 90 százalékban a semmiről nem szóló, 1 perces vagy 15 másodperces videók gyűjtőhelye. Emberek mutatják, hogyan sütik a palacsintát, csináltatják meg a méteres műkörmüket, locsolják le vízzel a gyereküket, vagy ünneplik meg a kutya születésnapját. Időnként azonban feltűnnek értéket is közvetítő csatornák, ilyen egy vidéki pap társasjátékokról szóló csatornája, vagy Varga András, a Szegedi Tudományegyetem könyvtárának főkönyvtárosának és tudományos kutatójának profilja.  És olykor egy nem túlságosan érdekes csatornán is feltűnik egy-egy értékes felvétel, amit érdemes lementeni. 

Először Spanyolországban terjedt el az a videó, amelyben egy hölgy az utcán sétálva úgy tesz, mintha telefonon beszélne a gyermekével, vagy hangüzenetet hagyna neki. A videó lényege, hogy bárki lementheti, és ha bajba kerülne hazafelé az utcán, akkor bekapcsolhatja, és úgy tehet, mintha a szülei keresnék és már látják is, merre jár. Ha pedig ezt az „üzenetet” mondjuk kihangosítva hallgatjuk meg, akkor a követő, vagy esetleges támadója tudtára adhatjuk, hogy a szüleink már látnak minket.

Elkészült ennek a videónak a magyar verziója is, amire több mint 60 ezer lájk és közel 500 hozzászólás érkezett. Ezekből kiderül, hogy a legtöbb nőnek nagy szüksége lenne ilyen és ehhez hasonló megoldásokra. „Miért nem láttam előbb ezt a videót? Tegnap este hasznát vettem volna…!” – írta az egyik kommentelő. „Köszönöm, hogy ezt megcsináltad. Sok lánynak fog segíteni, én is mindig félek hazajönni egyedül az elhagyatott utcákon” – kommentelte egy másik hölgy.

@csimcsi24

Ezt egy spanyol oldalon láttam , remélem senkinek sem kell soha használnia 😭#neked #nekedbe #nekedben #nekedbee #csakneked

♬ eredeti hang – Csimcsi

Aki viszont ezért nem akarja letölteni a TikTokot – amit megértünk – annak is van megoldás hasonló helyzetekre. Tavaly írtunk az immár három éve működő Hazakísérő Telefon szolgáltatásról. Ők azoknak nyújtanak telefonos beszélgetés útján támogatást, biztonságérzetet és magabiztosságot, akik kénytelenek éjszaka vagy kora hajnalban egyedül, gyalogosan útra kelni. A külföldi mintán alapuló kezdeményezés persze nem biztos, hogy a legelvetemültebb zaklatókat is visszatartja, de sokakat bizonyíthatóan távol tart a telefonálás. Ráadásul, ha ténylegesen vészhelyzetre kerülne a sor, a rendőrség azonnal értesíthető, hiszen egy „segítő” már vonalban van.

Önvédelem:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top