nlc.hu
Család

Hírességek, akiket a nagyszülők neveltek fel

Hírességek, akiket a nagyszülők neveltek fel

Más-más okokból, de ezeket a hírességeket a nagyszüleik nevelték fel.

Barack Obama egykori amerikai elnök alig volt hároméves, amikor szülei elváltak, édesapja elköltözött Kenyába, és haláláig mindössze egyszer látta még a gyermekét. A tipegő Barack édesanyjával maradt Hawaiin, majd az asszony idővel újraházasodott. Választottja egy indonéz diák lett, és gyermekével együtt Indonéziába költözött. Ám mire a fiú elérte a kamaszkort, az anyja azt szerette volna, ha a a középiskolát a hazájában kezdi meg, ezért Barack Obama hazatért az Egyesült Államokba, ahol a nagyszüleinél Hawaiin élt. Beszédeiben Obama ma is gyakran említi a nagymamáját, aki az alkotmány iránti tiszteletre és szeretetre nevelte őt. Barack Obama imádott nagymamája 2008-ban, választások éjszakáján hunyt el.

Barack Obama családja

Barack Obama apja kenyai családjának körében (Fotó: SAUL LOEB / AFP)

Oprah Winfrey édesanyja még tinédzser volt, amikor gyermekét megszülte. Sokáig nem maradt Oprah mellett, és egy másik államba költözött. A kislány pedig nagyanyjával, Hattie-vel maradt. Winfrey számos interjúban kiemelte, hogy neki, vagyis nagymamájának köszönheti mindazokat az értékeket, amelyek segítségével, egy kitartó, a munkát tisztelő, megbecsült, sikeres és gazdag asszony lett belőle. Alig volt hároméves, amikor megtanította olvasni, hogy a vasárnapi miséken az ő unokája legyen a legfiatalabb, aki felolvas a Bibliából. 

Akár Jack Nicholson egyik filmjében is megtörténhetett volna a következő eset, de ez bizony a valóság volt. A színész egészen a harmincas éveiig nem tudta, hogy a szülei, tulajdonképpen a nagyszülei. A Time magazin riportere derítette ki az igazságot, tíz évvel azután, hogy Nicholson nővére, aki igazából az anyja volt, meghalt. 

Nicholsonhoz hasonlóan Eric Clapton is úgy nőtt fel, hogy azt gondolta, a nagyszülei az igazi szülei. Annak ellenére sem gyanakodott, hogy a „nővére” családnevét, vagyis a Claptont viselte, míg a nagyszülőket Mr és Mrs Clappnek hívták. Kamaszként tudta meg az igazit. Nővérének hitt anyja tizenhat éves volt, amikor megismert egy kanadai katonát. A szerelemből gyermek fogant, de mire Eric megszületett, a katona visszament hazájába, és soha nem tért vissza. A kamaszlány gyermekét pedig a nagyszülők nevelték fel.  Eric nehezen dolgozta fel a családja történetét. Kifejezetten rossz gyerek volt, és fiatal felnőttként sem lett jobb a helyzet. A 70-es évekre heroinfüggő, alkoholista lett, de nem vetette meg a fájdalomcsillapítókat sem. Mire képes lett volna feldolgozni saját drámáját, megtörtént vele az igazi rémálom, amikor 1991-ben kisfia kizuhant egy felhőkarcoló 53. emeletéről.

Jamie Foxx, vagyis Eric Marlon Bishop alig volt hét hónapos, amikor elvették a szüleitől, akik nem tudtak gondoskodni róla. A gyermeket nem sokkal később a nagyszülők fogadták örökbe, ők lettek a nevelőszülei. Gyermekként szigorú baptista nevelést kapott, és már az iskola megkezdése előtt, ötévesen elkezdett zongoraleckéket venni. A középiskola után klasszikus zenét tanult az egyetemet, ahová ösztöndíjjal vették fel. A nagymama akkor azt mondta neki, hogy a művészettel fog igazán sok pénzt keresni. Igaza lett. Amikor 2005-ben Jamie Foxx Oscar-díjat nyert, a nagymamának mondott köszönetet.

Jamie Foxx 2005-ben

Jamie Foxx a 2005-ös Oscar gálán a nagyijának ajánlotta a díjat (Fotó: Kevin Winter/Getty Images)

Nem sokkal azután, hogy Bill Clinton megszületett, az édesapja meghalt egy balesetben. A gyermek ekkor a nagyszülőkhöz került, hogy fiatal édesanyja be tudja fejezni a tanulmányait. Clinton később úgy nyilatkozott, hogy nagyszülei szigorúan nevelték, és már egészen kicsi korában mindennél fontosabbnak tartották az oktatását. Azóta már az egykori elnök is nagypapa, de saját bevallása szerint sokkal engedékenyebb az unokáival. „Igazából kenyérre lehet kenni” – mondta.

Sztárcsaládok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top