nlc.hu
Család

Tömeges koronavírus oltás

Merkely: Hatalmas logisztikai kihívást jelent majd a tömeges oltás

Merkely az interjúban elmondta azt is, egyelőre nem tudni, mikor lesz akkora mennyiségű oltóanyag, amely alapján teljesen leáll a járvány.

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora a magyarhirlap.hu-nak megerősítette: több koronavírus-vakcina hármas fázisú vizsgálata is lezárulhat novemberben, decemberben pedig megtörténhetnek az első szervezett oltások Európában.

Decemberre megérkezhet a koronavírus vakcina Európába

Merkely Béla szerint a koronavírus elleni vakcina már decemberben megérkezhet Európába (Fotó: Getty Images)

A nemzetközi irodalomban fellelhető információk és a nemzetközi kísérletekben részt vevő orvoskollégáimtól kapott tájékoztatások alapján úgy vélem, hogy akár több vakcina hármas fázisú vizsgálata is lezárulhat november környékén, és mivel már beadták az engedélyeztetési kérvényeket az európai és amerikai hatóságokhoz, akár már decemberben is megtörténhetnek az első szervezett oltások Európában” – mondta el többek között az interjúban.

Arra is kitért, mivel Európában sok száz millióan vagyunk, ez hatalmas logisztikai kihívást jelent majd. Az európai egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy az első helyen a covidos ellátásban részt vevő egészségügyi dolgozókat és az idős, hatvanöt év feletti, adott esetben társbetegséggel rendelkezők körét szükséges oltani. Az idősek körében alkalmazott széles körű oltásnak köszönhetően jelentősen csökkenthető Covid-pandémia okozta halálozás, mondta.

Elárulta, az oltások közül van egyszeri, de olyan is, amelyiknél egy hónap után meg kell ismételni a vakcinációt, mert az elsőt követően kilencvenegy százalékos az antitest megfelelő szintű kialakulása, ami a második oltással válik százszázalékossá.

A professzor szerint a tömeges oltás az engedélyeztetést követően kezdődhet, de a legtöbb vakcinagyártó nyár közepétől, illetve kora ősztől megkezdte a vakcina tömeges gyártását még a hármas fázisú vizsgálat idején. Azonban felmerülhetnek logisztikai nehézségek, bizonyos oltóanyagot például mínusz hetvennyolc fokon lehet csak szállítani.

Kitért arra, hogy a tömeges oltás előtt újabb reprezentatív országos szűrést végezne annak érdekében, hogy lehessen látni, mekkora a lakosságon belül az átfertőzöttség aránya. Így nemcsak arra kapnánk választ, mennyi ideig tart ki a védettség, hanem arra is, kit érdemes beoltani, hiszen akinek a szervezete már találkozott a koronavírussal, annál a másodszori fertőzésre való esély gyakorlatilag a nullához közelít.

Az orvos elmondta, egyelőre nincs elegendő információja arról, hogy mikor lesz akkora mennyiségű oltóanyag, amely alapján teljesen leáll a járvány.

Amit most az oltásról tudunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top