Család

Gyorsteszt előzi majd meg a koronavírus-vakcina beadását idehaza

Magyarország európai, orosz és kínai gyártókkal is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról, és az orosz oltóanyagból már decemberben jönni fog egy kisebb mennyiség, első körben tesztelésre és engedélyeztetésre.

Magyarország 13 milliárd forintos kötelezettséget vállal 6,5 millió vakcina beszerzésére. A világon jelenleg nagyjából 180 vakcinafejlesztés folyik, ebből 6-8 tart a klinikai tesztelés utolsó fázisában. Magyarország párhuzamosan tárgyal több gyártóval is. Hogy melyiket kapják meg először a magyarok, most leginkább attól függ, melyik készül el a leghamarabb. A vakcina ingyenes lesz, és első körben az egészségügyi dolgozók fogják megkapni, akiket az idős és krónikus betegek, majd az infrastruktúrák üzemeltetői követnek a sorban – írja a Ripost.

Vakcinára várva (fotó: Pixabay)

Vakcinára várva (Fotó: Pixabay)

Jelenleg az orosz Szputnyik vakcina tűnik a leggyorsabbnak, amiből decemberben már érkezhet egy adag az engedélyeztetés miatt, de nagyobb mennyiségben január második felében kezdhetik meg a szállítást. Kínában is célegyenesbe került a Sinovac gyógyszergyár CoronaVac nevű vakcinája. Indonézia bejelentette, hogy kilencmilliót vásárolnak belőle, hogy megszabadítsák Balit a vírustól. Az Európai Unió a Sanofi, a Johnson & Johnson, az AstraZeneca és a BioNTech/Pfizer gyógyszercégekkel is tárgyal a vakcináról. Vannak köztük szerek, amikről már most lehet tudni, hogy nem egyszer, hanem kétszer kell majd beadni, hogy hatékony legyen.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szerint mivel koronavírusos betegnek nincs értelme beadni az oltóanyagot, a vakcina beadását minden esetben egy gyorsteszt fogja megelőzni.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top