Aktuális

Koronavírus: már decemberben kaphatunk az orosz vakcinából

Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni az oltóanyagot.

Erről állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter csütörtökön. A külügyminiszter – aki pozitív koronavírus-tesztje miatt jelenleg karanténban van – egy a Facebook-oldalára feltöltött videóban elmondta, telefonon egyeztetett az egészségügyi miniszterrel, Oroszországban nagy lépésekkel haladnak előre az oltóanyag kutatásában, gyártásában – írja az MTI.

Vakcina használat előtt. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Vakcina használat előtt. Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

Az orosz vakcinából decemberben Magyarországra szállítanak kis mennyiségben annak érdekében, hogy el tudják végezni a klinikai vizsgálatokat, be tudják vizsgálni az oltóanyagot, és az engedélyezési folyamattal is haladjanak. A nagyobb mennyiségű szállítást Oroszország január második-harmadik hetétől tudja vállalni, a pontos mennyiség azonban még nem tudható, mivel a gyártó üzemek előkészítése még folyamatban van. Megállapodtak abban is, hogy az engedélyezés tekintetében is együttműködnek, és emiatt pénteken videokonferencián egyeztethetnek a két ország tisztifőorvosai, valamint egy magyar oltóanyaggyártó vállalat is konzultál oroszországi partnerével, mert elképzelhető, hogy a cég az influenza elleni oltóanyag mellett koronavírus elleni vakcinát is tudna gyártani. A külügyminiszter szeretné, ha Magyarország nemcsak vásárolni tudna a vakcinából, hanem a gyártásba is beszállhatna. Szijjártó Péter az állapotáról annyit közölt, hogy jelenleg enyhe tünetei vannak.

További friss híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top