nlc.hu
Család

Újabb koronavírus-vakcina készült, 94,5 százalékos hatékonysággal

Egy újabb Covid-vakcina már 94,5 százalékos hatékonyságú

Az új koronavírus-vakcinát már harmincezer emberen tesztelték.

Épp egy hete számolt be róla a világsajtó, hogy a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinája 90 százalékban bizonyult hatásosnak a koronavírus ellen. Most az Infostart írta meg, hogy egy amerikai cég, a Moderna azt állítja, saját fejlesztésű, 30 000 emberen tesztelt védőoltása 94,5 százalékos hatékonyságú. 

Az úgynevezett mRNS-technológiával működő védőoltást önkénteseken tesztelték: a valódi oltóanyaggal kezelteknél mindössze 5 megbetegedés történt, míg a placebóval kezelt kontrollcsoportnál százból kilencven embert fertőzött meg a koronavírus. Súlyosabb tünetekkel járó betegség kizárólag ez utóbbi csoport tagjai körében alakult ki. 

A Moderna oltásából – hasonlóan a Pfizer/BioNTech vakcinájához – két adagra van szükség a védettség kialakulásához. A két oltás között négy hétnek kell eltelnie. 

95 százalékos hatékonyságú koronavírus-vakcinát mutattak be

A Pfizer vakcinája 90 százalékos, az orosz Szputynik 92, míg a Moderna védőoltása 94,5 százalékban véd a koronavírus ellen (Fotó: Getty Images)

Ami a mellékhatásokat illeti, kevés és enyhe tünetenkről van szó: leggyakrabban fáradékonyságot és izomfájdalmat jeleztek az érintettek, de ízületi fájdalom, fejfájás és bőrpír is előfordult, igaz, utóbbi csak az injekció helyén. Egyelőre nem ismert, hogy a vakcina milyen hosszú időre nyújt védettséget a covid-19 ellen.

A Moderna vakcinájának további előnye, hogy, míg a Pfizer-féle vakcinát mínusz 75 fokon kell tárolni, ennek elég csupán mínusz 20 fokos hőmérséklet, ráadásul akár egy hónapig is eláll, míg a versenytárs védőoltása csak öt napig tárolható. 

A cég úgy számol, hogy az idei év végéig körülbelül 60 millió adag vakcinát tudnak majd eljuttatni az orvosokhoz, jövőre pedig akár egymilliárd dózist is legyártanának.

 További híreink a koronavírus járvánnyal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top