nlc.hu
Család

Megkülönböztetés a nőgyógyászaton

Megkülönböztetik a betegeket egy szülészeten, ha nincs választott nőgyógyászuk

Nem ugyanazt az ellátást kaphatják a betegek, holott mindannyian a tb-rendszeren belül érkeznek a kórházba.

Az egyik magyar egyetemi klinika szülészetén a kórlapokon C betűvel jelölik meg azokat a betegeket, akiknek nincs választott orvosuk, azaz feltehetően egyik orvosnak sem fizettek magánúton az ellátásért – derül ki a Telex birtokába került kórlapokból.

Megkülönböztetik azt a beteget, aki nem fizet a szülészeten

Megkülönböztető jelzést kapnak a szülészeten, azok akik nem fizetnek (Képünk illusztráció)

A megkülönböztetésnek az lehet az eredménye, hogy nem ugyanazt az ellátást kapja a magánban fizetős és a „C” – a communis szóra utalva a „közös, közönséges” – beteg, pedig mindannyian a tb-rendszeren belül érkeznek a kórházba.

A laphoz került Szülészeti kórlap nevű nyomtatványon baloldalt alul a „kezelőorvosa (szülésznője)” feliratú téglalap elsőre szokványosnak tűnik, de a magyar egészségügyet egy hálapénzzel, megkülönböztetésekkel terhelt rendszer felé vitte el. E gyakorlat miatt a kórházakban két betegcsoport alakul ki: a területi ellátási kötelezettség alapján érkező „normál” betegek és az orvosok, professzorok „saját betegei”. Jellemzően az utóbbi betegkör vagy legálisan fizet számlára az orvosnak a magánpraxisban, vagy hálapénzt ad a rendkívüli kórházi ellátásért. A Telex birtokába jutott kórlapok arról tanúskodnak, hogy egy egyetemi klinikán akinek van fogadott orvosa, annak a kórlapjára a választott orvosa nevét írják fel. A többiekére egyszerűen csak egy C betű kerül, ami a latin communis szó kezdőbetűje, és „közös, közönséges” beteget jelent.

A gyakorlat miatt azonban könnyen előfordulhat, 

hogy a „C-s” betegekkel nem bánnak ugyanúgy, mint a többiekkel, holott mindannyian ugyanabba a tb-s ellátásba érkeznek.

A lap orvosi forrása szerint előfordult, hogy az egyik nap elején könnyű rutinműtéteket hajtottak végre, és csak ezután következtek a „C-s” betegek, akiken bonyolult és kimerítő onkológiai operációt is végre kellett hajtani, vagyis könnyen előfordul, hogy a műtéti sorrendet a szakmai szempontok helyett az operáló orvosok lobbiereje dönti el.

(A teljes cikk a Telex.hu oldalán olvasható)

Még több cikk a hálapénzről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top