Baba

„Mintha védelmi pénz lenne” – Ezt gondoljátok ti a szülésznek adott hálapénzről

Adjunk vagy ne adjunk pénzt szülés után? A múlt heti cikkünkben felvetett kérdés nagy port kavart a kommentelők között.

A „Megalázóan bánt velem, ezért nem adtam oda a pénzt a szülésért az orvosnak” című cikkünkben olyan anyák mesélték el a történetüket, akiknek a nőgyógyász előre megmondta, mennyit kell adni neki szülés után, ám a nők nem voltak megelégedve az ellátással, ezért végül nem adták át a borítékot az orvosnak.

Komoly dilemma a pénzkérdés a szülés körül, hiszen mindenki szeretné a lehető legtöbb törődést megkapni a nőgyógyászától terhesség alatt és szülés közben, de  érthető az az álláspont is, hogy ha nem magánorvoshoz megy az ember, akkor miért kellene fizetnie, ha egyszer már fizeti a tb-t. Ezt a kérdéskört járták alaposan körül a kommentelők, többen a saját példájukat is felhozva, nem csak a szülészet területéről.

A szülés bonyolult ügy

„Mi az, hogy pénzt kell adni az orvosnak? Nekem nem adott senki pénzt amikor még villamos szakemberként dolgoztam. Volt a fizetésem és annyi. Amikor már keveselltem, elmentem dolgozni máshova, és amikor azt is keveselltem, akkor mást dolgoztam utána! Az emberek a debilek, miért kell bárki állami alkalmazottnak még külön pénzt adni?!” (Szaturnusz ring)

„A hálapénz az elvárt orvosi szolgáltatásért jár, nem megszokásból. Minden szakmában millió orvosból választhatunk, ha valaki nem felel meg, nem kap pénzt és ott kell hagyni. Én a vállműtétem után nem adtam pénzt, mert 9 hónapig jártam vissza panaszokkal, bár a gyógytornát rendesen elvégeztem. A doki mindent hárított, egyéb gyulladásos gócokat vizsgáltatott, de egy ellenőrző MR-t nem csinált. Nem is kapott semmit. Egyébként sem kellene még a gyermekágyban odaadni a pénzt, hanem csak a kontrollnál. Akkor ér véget a megbízása. Legyünk bátrak nemet mondani!” (Pogány Judit)

„Hát bizony nagyon súlyos gond, hogy az orvosarisztokrácia nem elhanyagolható hányada túl sokat foglalkozik a pénzzel és keveset a betegekkel.” (Péter István)

„A szülés az egy bonyolult ügy. Bármikor bármi komplikáció adódhat, a szülés bármikor beindulhat.

Én azt gondolom, aki nem akar önzetlenül segíteni, ne menjen orvosnak. Ha adnak hálapénzt fogadja el, de soha ne várja el. 

Aki nőgyógyászt választ magának és mindig hozzá akar menni, nála akar szülni, akkor is, ha éppen szabadságon van, akinek mindig készenlétben kell állnia, az pedig fizesse meg hálapénz formájában a plusz szolgáltatást.” (Csepregi Tamás)

szülés hálapénz dilemma

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Alex Hockett

„Két malomban őröltök. Van egyszer a magánklinikán rendelő orvos – ezt most hagyjuk, mert ezek a történetek nem erről szólnak.

Ezek arról, amit a fogorvosok is csinálnak borzalmas pénzekért, hogy behívják a betegeiket a kórházba, rendelőbe, ahol éppen dolgoznak és ott mondják meg az árakat. Ez törvénytelen és büntetendő cselekedet.

Tessék rám bízni, ha meg vagyok elégedve az orvossal, úgyis adok neki pénzt, ami legalább olyan megalázó az ő számára, mint az enyémre. Ha meg otromba, akkor nem adok. Nem teheti kötelezővé még az orvos sem.

Ha egy műtét után egy kisnyugdíjas ezer forintot ad az orvosnak, az nagyon is megbecsülendő, mert többre nem telik neki. Ugyanez a helyzet a nőgyógyászokkal is, csak ők nagyon nyeregben érzik magukat. Nemhiába van a mondás, miszerint szegény orvos nem létezik.” (L. Hedvig)

Ez már korrupció?

„Én is megbántam, hogy fogadtam orvost az első két gyermekemnél. A harmadikat ügyeletes orvosnál szültem. Azt kell hogy mondjam, az volt a legjobb.

Az egész orvosfogadósdi egy nagy műbalhé cirkusszal vegyítve. Normális országokban ilyen rendszer lehetetlen, még csak nem is hallottak róla.

Mindenki az ügyeletes orvosnál szül. Ez kéne Magyarországra is.” (Új élet)

„A szülő nők abban reménykednek, ha fizetnek, emberséges bánásmódban lesz részük, de ez, mint a fenti esetekből kiderült, nem mindig van így. Szülni mindenképpen kell, vagy természetes úton, vagy pedig kiemelik a babát, senki nem a fáról szüreteli a pénzt, volna helye máshol is. Császárnak képzelik magukat a szülész-nőgyógyászok, ebből kellene mielőbb leadniuk és nem előre benyújtani a számlát!” (marakis)

„Szerintem amióta a nők segítséggel szülnek, azóta létezik ez, hogy a szülést levezető orvos, bába pénzt vagy valami mást kap a segítségért. Amikor nem kórházban szültek a nők, hanem a falusi bábával, a bába is megkapta a megfelelő honoráriumot.

Erről azóta sem szoktak le a nők, hiába fizetik a tb-t. Gyakorlatilag előre fizetnek az ellátásért, a szülésért mégis külön pénz jár. Ez 20-30 éve még valóban hálapénz volt a legtöbb helyen, amennyit a kismama gondolt, vagy amennyije volt.

Most meg előre meghatározza a doki az összeget. Ma már mint egy védelmi pénz, úgy működik. Nem adsz, nem látlak el, és ennyit kérek, akkor is, ha csődbe mész miattam.

Ezek iszonyat pofátlan összegek már. Ettől lett a korrupció valóban korrupció. Ha a doki adna számlát és fizetne a kórháznak az eszközhasználatért, akkor tisztulna valamelyest ez az egész.” (Lillaréka)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top