nlc.hu
Család

Hatósági eljárás a békéscsabai kórház szülészete ellen

Bugyi nélkül kellett vizsgálatra várakozniuk a folyosón a terhes nőknek a békéscsabai kórházban

De nemcsak ez volt az egyetlen szabálytalanság a szülészeten.

Hatósági intézkedés kezdődik a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályán, miután egy helyi érdekérvényesítő civil csoport panasszal fordult az ombudsmanhoz egy sor, károsnak tartott kórházi gyakorlattal kapcsolatban – írja a 444.hu.

Káros szülészeti gyakorlatok Békéscsabán.

Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash

A fejleményről az ügyet elindító szervezet, a Békés Szülésért Támogatókör számolt be Facebook-oldalán. Ebből kiderül, milyen gyakorlatokat kifogásoltak beadványukban:

  • A főorvosi bemutatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nőket az osztály orvosi és szakdolgozói plénuma előtt nyilvánosan vizsgálták, és végeztek rajtuk beavatkozásokat, továbbá, hogy erre a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk.
  • A 0-24 Rooming-in helyzetét az elmúlt három év alatt számtalan alkalommal próbáltuk előremozdítani a kórház és az osztály vezetőségével írásban és szóban egyeztetve. Ez részben sikerült is, azonban a panasz benyújtásakor az aktuális helyzet még mindig az volt, hogy a baba az anya mellett csak akkor lehet éjszaka, ha erről az anya egy külön dokumentumot aláír, illetve a vizsgálatok, vizit, fürdetés idejére „kötelező” volt beadni a babákat. 

4 hónap után lezárult az ombudsmani vizsgálata, az Emberi Erőforrások Minisztériumának levelében az áll, a Nemzeti Népegészségügyi Központ számos szabálytalanságot állapított meg, a szükséges intézkedéseket megteszik.

Cikkeink a szülészeti erőszakról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top