nlc.hu
Család

A kínai vakcinával kezdődhet a 60 évnél idősebb krónikus betegek oltása

Orbán: hamarosan olthatják a 60 év feletti krónikus betegeket, 1 nap alatt 500 ezer embert tudnak beoltani

Orbán Viktor szerint oltókapacitás van, az egészségügy pedig nem omlott össze.

Több mint 105 ezer embert oltottak már be Magyarországon a koronavírus elleni vakcinákkal – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A hvg.hu értesülései szerint a miniszterelnök azt mondta, nem azért nem halad gyorsabban a vakcinázás, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban oltani, hanem mert nincs elég oltóanyag. 

Orbán szerint kínai vakcinát tudunk tömegesen szerezni, ehhez előbb a magyar egészségügyi hatóság engedélyére van szükség. Az engedélyezéshez elengedhetetlen vizsgálatok már folynak, néhány napon belül kiderülhet, jóváhagyják-e a kínai oltóanyagot. 

Az operatív törzs szerint nincs kiemelt kockázata a kínai vakcinának. Orbán rámutatott, hogy Kínában már több millió ember kapta meg a védőoltást, azonban az itthoni engedélyezéshez szükséges végigmenni a megfelelő protokollon. 

Nyár végére oldhatják fel a korlátozásokat Orbán szerint

Orbán Viktor szerint napi félmillió ember beoltására lenne lehetőség, ha lenne védőoltás (Fotó: Getty Images)

Jöhet a 60 év feletti krónikus betegek oltása

A miniszterelnök szerint az egészségügyi dolgozók és a szociális otthonok lakói után következhetnek a 60 évnél idősebb krónikus betegek, akiket három nagy betegségcsoport alapján jelölnek ki – ez összesen mintegy 1,7 millió embert jelent. Orbán szerint kínai koronavírus-vakcinából ennyi rendelkezésre áll, ha megkapja az engedélyt, ezt a korcsoportot meg lehet védeni a fertőzési kockázatoktól.

A miniszterelnök szerint egy nap alatt félmillió embert tudnak beoltani, ha rendelkezésre áll a vakcina. Orbán úgy gondolja, ha a brüsszeli vakcina-beszerzések ütemében haladunk, nyár végére, őszre érhetjük el azt az átoltottsági szintet, hogy fel lehessen oldani a korlátozásokat. A kínai vakcinával – amennyiben az megkapja az engedélyt és az emberek is elfogadják – a miniszterelnök szerint elképzelhető, hogy már nyár előtt „visszakapjuk a régi életünket”. 

További cikkeink a koronavírus témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top