nlc.hu
Család

Meleg, egyedülálló és apuka

Egyedülálló apaként neveli örökbefogadott fiát az egykori pap

Mészáros György három évvel ezelőtt fogadta örökbe kisfiát, Dávidot, akivel remek párost alkotnak, és akinek soha nem lenne szabad azt éreznie, hogy az ő családjuk nem valódi.

Mészáros György már gyermekkorában tudta, hogy pap szeretne lenni, 18 évesen be is lépett a szalézi rendbe, ahol aztán 14 évet töltött, majd 2006-ban, miután kimondta önmagának, hogy meleg, úgy döntött kilép. Idővel pedig megfogalmazódott benne, hogy szeretne egy gyereket, három évvel ezelőtt fogadta örökbe kisfiát, Dávidot, akit egyedülálló apaként nevel. A 24.hu egy estét töltött a családdal.

Az utolsó pillanatig százszázalékosan megéltem az ottani életem. Azért vagyok ma az, aki, mert ott töltöttem 12 évet. Nem bántam meg semmit, akkor ott volt a helyem, most pedig itt.

– mondta a rendben töltött évekről. Ezen időszak alatt egyébként elkezdte tanulmányait az ELTE-n, ahol 2007 óta már oktatóként dolgozik, ráadásul immár egyetemi docensként. Aznap, amikor aláírta docensi kinevezését, jelentkezett az örökbefogadási eljárásra.

Az eljárás kilenc hónapig tartott, és elmondása szerint, amikor a gyámhivatal vezetője megkapta a papírokat a végleges jóváhagyáshoz, elrendelt egy újabb környezettanulmányt, mert „felhúzta a szemöldökét”, azon, hogy egy meleg, egyedülálló férfi szeretne örökbe fogadni. Végül pozitív határozat született, és Mészáros György nyitottan vágott bele az örökbefogadásba, kettő és hat év közötti korcsoportot jelölt meg, illetve nem zárta ki a roma származást sem, ami nem annyira általános. Mint kiderült, édesapja cigányságkutató volt, és gyermekként sokszor elkísérte őt a cigánytelepekre. Mindössze 18 éves volt, amikor elveszítette édesapját, és amikor már a rend kötelékében hátrányos helyzetű, többségében cigány fiatalokkal foglalkozott egy kazincbarcikai iskolában, úgy érezte, ezzel továbbviszi a szülői örökséget. 

Három hónappal a határozat után pedig megérkezett a hívás arról, hogy van egy kisfiú a listán, Dávid a neve. „Nem egészen tudom, hogy találtak meg pont engem, de nagyon jó párost alkotunk mi ketten.”

Mészáros György fontosnak tartja, hogy kisfia ismerje, honnan jött, ezért többek között 3-4 havonta el is látogatnak a nevelőszülőkhöz, akiknél korábban élt, illetve a mai napig tartják a kapcsolatot korábbi párjával, akivel másfél évig közösen nevelték Dávidot. És természetesen a vallás is részét képezi az életüknek.

Közvetítek neki hittel kapcsolatos tartalmakat, bibliai történeteket, beszélgetünk Istenről, minden este imádkozunk, megköszönjük Istennek az aznap történteket.

Mészáros György mindeközben ügyel arra, hogy gyermeke soha ne érezze azt, hogy övék nem egy valódi család, ezért is döntött úgy, hogy részt vesz a nemrég a szivárványcsaládok védelmében indult „A család az család” kampányban.

Mindig volt bennem egy társadalomjobbító hivatástudat, ami áthatja az egész életem, és amikor a meleg identitásom kimondtam saját magamnak, egyértelművé vált, hogy ezért tenni is szeretnék.

– nyilatkozta Mészáros György, aki egy időre kissé eltávolodott a klasszikus értelemben vett aktivizmustól, a közelmúlt történései miatt úgy döntött, ismét kiáll a számára fontos ügyek mellett.

szív

Fotó: Kaboompics.com/Pexels

Kapcsolódó cikkek:

Örökbefogadás: névházasságba kergethetik a gyerekre vágyó egyedülállókat

„Apróra metélt gyereksorsok” – rengetegen utasítják el a kormány alkotmánymódosítását

„Ha nem fogadott volna örökbe az egyedülálló anyám, ma tuti lecsúszott narkós lennék”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top