nlc.hu
Család

Hazatérhettek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Március 15-én, két év után hazatérhettek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Rabeya és Rukaya 2021. március 15-én szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába. A gyermekek a 2019 augusztusi szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt a 2017-es plasztikai-égési és helyreállító sebészeti missziója végén kérték fel az ikerkislányok szétválasztására. A szétválasztást az Alapítvány és önkéntes orvosai az „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg az „Operation Freedom” utolsó szakasza, a gyermekek rehabilitációja zajlik, szintén a Cselekvés Alapítvány szervezésében – olvasható az alapítvány sajtóközleményében.

Országunk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert az Operation Freedom műtétsorozattal

– mondta az esemény alkalmából szervezett videókonferencián Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke. Az ikrek szülei kifejezetten kérték, hogy az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, Dr. Pataki Gergely is jelen legyen, aki köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért. Az édesanya az elmúlt hónapokban a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, így mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia a család lakóhelyéről Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.

Hazatérnek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek (fotó: Cselekvés Alapítvány / Fuchs Richárd)

Hazatérnek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek (Fotó: Cselekvés Alapítvány / Fuchs Richárd)

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapata videótelefonon továbbra is követi Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal. Egy év múlva várható mindkét gyermeknél a koponyát fedő lágyrészeken elvégzendő kisebb plasztikai-helyreállító beavatkozás, melyet az Alapítvány plasztikai sebészei végeznek. A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi kollégák Dr. Amin Salek vezetésével – aki aktívan részt vett a kislányok végső szétválasztó műtétjében – átvették az idegsebészeti munka irányítását. Rabeya a tervek szerint óvodába fog járni; felépülése akadálytalanul zajlott, így korának szinte megfelelő, jó állapotban van. Rukaya állapota is folyamatosan javul: még jelentős fejlesztésre szorul, viszont egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.

További híreink a szétválasztott ikerpárról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top