nlc.hu
Család

Vérfagyasztó állapotokról ír a covid-intenzívre berendelt végzős hallgató

Döbbenetes állapotokról számolt be a Covid-ápolónak berendelt végzős

Napi 12 órában kellett dolgoznia végzősként.

Szívbemarkoló beszámoló jelent meg a 444-en a hazai egészségügyben uralkodó állapotokról. A lapnak olyan egy olvasója írta meg a tapasztalatait, akit végzős egészségügyi hallgatóként rendeltek be az egyik megyei kórházba, azzal, hogy az oltási feladatokban kell segítenie. Ezek után azonban kiderült, hogy a Covid-intenzíven napi 12 órában segédápolói feladatokat kell ellátnia. Az illető elvégezte a feladatot, mivel, ahogy a 444 írja, erre esküdött fel, de a kórházban tapasztaltak még őt is megdöbbentették.

Az olvasói beszámoló szerint végzős hallgatóként már kapott oltást, így az illető úgy gondolta, kellően biztonságos körülményekre számíthat, ha a vakcina beadásában kell segédkeznie. A kórházba megérkezve azonban, mint írja, hidegzuhanyként érte őt és körülbelül 20 másik társát, amikor közölték velük, hogy napi 12 órában az intenzív osztályon kell segédápolóként gondozni a koronavírussal fertőzött betegeket.

A végzős hallgató tapasztalatai szerint a kórházi osztályok szinte mindegyikét, még a sürgősségi műtőt is Covid-intenzívnek rendezték be. Az olvasó csapatában csak olyanok dolgoztak, akiket más osztályokról vezényeltek át, de volt olyan is, aki más városból érkezett minden reggel a 6 órás munkakezdésre.

Elképesztő tapasztalatokról számol be a kórházba berendelt végzős egészségügyi hallgató

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

„Szeretném leszögezni, hogy dietetikus hallgatóként nem végeztem még sosem a betegellátó osztályokon ilyesfajta munkát és nem is kompetenciám. Én a betegeknek csak a táplálkozási kérdéseivel foglalkozok és a diéták meghatározásával, illetve a közétkeztetővel. Egy kanül beszúrását sem tanítják nekünk az egyetemen, hiszen ez az ápolók hatásköre” – írja a lap olvasója.

Az első 12 órás munkanapján egy 30 ágyas osztályra került, ahol minden beteg lélegeztetőgépen volt. A legtöbben az 50 évet is alig töltötték be, de akadt 20 éves, illetve várandós kismama is. Az első napon egyébként két ember halt meg az adott osztályon.

A lélegeztetőn lévő betegek egy részénél az oxigénhiány hallucinációt okozott, de olyan is volt, aki önkívületi állapotban rátámadt az ápolókra. Mint a 444 olvasója írja, sétálni egyik beteg sem tud, mert ha valaki olyan állapotban lenne, hogy lélegeztetés nélkül el tudna sétálni a folyosó végére és vissza, azt azonnal hazaküldenék, hogy új beteg jöjjön a helyére.

A végzős hallgató levele szerint van olyan dietetikus végzettségű ismerőse, akinek szintén 12 órában kellett segédápolói feladatokat ellátnia, ebbe azonban az is beletartozott, hogy a szeme láttára meghalt betegeket neki kellett fertőtlenítővel lemosnia.

Ahogy az illető írja, bár egyelőre csak négy napot töltött az osztályon, azóta is néha elsírja magát nap közben, olyan fokú mentális és lelki megterhelést okozott számára ez az időszak.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top