nlc.hu
Család

AstraZeneca-vakcinákat találtak

29 millió AstraZeneca vakcinát találtak egy olaszországi üzemben

Lapértesülések szerint brit exportra szánt oltóanyag-készletet rejtegetett az AstraZeneca. A gyógyszergyártó cáfol.
AstraZeneca koronavírus-vakcina

Olaszországban átkutattak egy üzemet, ahol lapértesülés szerint brit exportra szánt 29 millió adag, koronavírus elleni oltást „rejtegetett” az AstraZeneca gyógyszergyár.

Az olasz rendőrség szerdai közlése szerint a hétvégén végrehajtott akció során azonban az üzemben olyan vakcinákat találtak, amelyeket Belgiumba szántak. A rendvédelmi hatóság hozzátette, hogy az Európai Bizottság kérte fel az olasz miniszterelnököt, hogy a helyi hatóságok révén vizsgáltassa ki a Rómától 30 kilométerre délre található Anagni kisvárosában, a Catalent nevű cég telephelyén lévő szállítmányokat.

A La Stampa című olasz lap ezzel szemben szerdán azt közölte, hogy a koronavírus elleni 29 millió adag vakcinát „rejtegetett” az AstraZeneca Olaszországban. Az oltóanyagot az értesülése szerint a szabályokat megkerülve akarták Nagy-Britanniába szállítani. A Catalent cég a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó megbízásából tölt fel oltóanyaggal ampullákat.

A vállalat helyiségeinek átkutatását Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos kezdeményezte, miután az AstraZeneca nem teljesítette az első negyedévre szóló szállítási kötelezettségeit az EU-nak. A várt százmillió adag helyett eddig csak harmincmillió adag érkezett az uniós tagországokba.

Az AstraZeneca cáfolta, hogy készletezte vagy rejtegette volna az oltóanyagot. A gyógyszergyártó közleményében azt írta:

„A COVAX együttműködés részeként az alacsony és közepes jövedelmű országokba. 13 millió adag vakcina vár arra, hogy a minőségellenőrzést követően kiszállításra kerüljön a COVAX-hoz, annak érdekében, hogy az alacsony jövedelmű országok számára is elérhető legyen többmillió adag vakcina. Az oltóanyagot az EU-n kívül gyártották, az anagni üzemben pedig injekciós üvegekbe töltötték. Szintén ebben az üzemben vár további 16 millió adag vakcina minőség-ellenőrzésre, majd azt követően Európába történő kiszállításra. Közel 10 millió adagot juttatunk el az EU országaiba március utolsó hetében, a további mennyiséget pedig áprilisban, amint a minőségellenőrzést követően engedélyezésre kerül a kiszállítás.”

(MTI/nlc)

(Kiemelt kép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

Amúgy is áll a bál az AstraZeneca körül:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top