nlc.hu
Család

Ajándékozás húsvétkor

És nálatok van ajándékozás húsvétkor?

A karácsonnyal ellentétben a húsvéti ünneplésben nagyobb eltéréseket tapasztalhatunk a családoknál. Nálatok van ajándékozás?

Két közösségi oldalon tettük fel a kérdést, amire rengeteg választ kaptunk: „Nálatok van ajándékozás húsvétkor?” Úgy tűnik, ez a téma megosztóbb, mint elsőre hinnénk, egészen nagy vita keveredett a húsvéti hagyományok és ajándékozás körül. Elhoztunk egy csokorra valót az érvekből a húsvéti ajándékozás mellett és ellene.

A nyuszi tojja az ajándékokat

„Nálunk a csokikeresésen felül van pár apró ajándék is, de csak hasznos dolgokat hoz a nyuszi, például zokni vagy fürdőgolyó.” – A leggyakrabban kapott válaszok a húsvéti ajándékozás mellett ilyen és ehhez hasonlók voltak, ám a miértek már eltértek. Az egyik tábor szerint azért jó, ha kap a gyerek ajándékot is, mert így sokkal kevesebb csokit kell elrejteni, márpedig az egészségét is szem előtt tartani jó dolog. Így az apróbb ajándékok, kisautók, minibabák vagy plüssök kerülnek inkább előtérbe, ezzel változatosabb is lesz a keresgélés húsvét vasárnap reggelén és még a csoki sem áll majd hegyekben, hogy utána azon kelljen küzdeni napokig, hogy nem eheti a gyerek a csokikat reggelire, ebédre és vacsorára. Ráadásul a mai csokoládéárak mellett igazán nem kerül többe pár apró ajándék, mintha csokinyuszikkal szórnánk tele a házat/kertet.

Egy másik tábor szerint azért kell húsvétkor is ajándékot adni, mert ez az ünnep ugyanolyan, mint a karácsony, hiszen mindkettőnél Jézust és a kereszténységet ünnepeljük. Bár ebben van igazság, a hagyományok azért kicsit mások a két ünnepnél, és erősen azon múlik az ajándékozás is, hogy milyen szokásokat hoztunk otthonról a saját gyerekkorunkból.

Ajándékok húsvétkor?

A húsvét a csokitojásokról vagy az ajándékokról szól? (Kép: Getty Images)

A csokikeresős az igazi húsvét

Az egyik válaszadó a saját gyerekkori szokásait például feladta, mert logikusabbnak érezte a férje ajándékmentes családi hagyományait: „Amikor gyerek voltam, mindig kaptunk egész nagy ajándékokat húsvétkor is, olyan volt, mintha karácsony lenne újra. Igazából szerettem ezt a szokást, mert így el lehetett osztani a kívánságokat, nem minden óhajunkkal karácsonyra és szülinapra várni, hanem volt egy nagy ajándékozós ünnep tavasszal is. De a férjemék családjában csak csokitojásokat kertben keresgélős szokás volt, és amikor megszülettek a gyerekeink, úgy döntöttünk közösen, hogy ezt a hagyományt visszük tovább, az ajándékozást inkább megtartjuk a karácsonynak és szülinapoknak. Szerintem a húsvét egy könnyedebb ünnep, mint a karácsony, nem kell megterhelni ajándékokkal, a lényege a keresgélés legyen a gyerekeknek, ne pedig az, hogy kívánságlistát írnak, mint karácsonykor.”

Az ajándékozás elleni tábor főleg azért nem akar ajándékozni, mert nem akarják, hogy a húsvét is akkora „ügy” legyen, mint a karácsony. Maradjon meg inkább egy lazább hosszú hétvégének, amikor lehet sonkát enni, tojásokkal zsonglőrködni, újra elrontani a húsvéti kalácsot és szaladni a boltba az utolsó pillanatban… és mosolyogni naphosszat azon, milyen jól elrejtettük a csokikat a fűben vagy a könyvespolcokon. Ahogy egy válaszadó fogalmazott:

Nem lesz itt kicsinyített karácsony húsvétkor, épp elég stressz azt egy évben egyszer átélni, tavasszal lazulni szeretnénk a családdal a kertben, és sonkával tele hassal örülni annak, hogy minden eldugott csokidarabot elővadásznak a bokrok alól a gyerekek.

A húsvéti maradékok új élete:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top