nlc.hu
Család

Szakdolgozói kamara az egészségügyi dolgozók helyzetéről

Túlterheltek az orvosok: volt olyan anyuka, aki 13 műszak után tudott csak szabadnapra menni

Iszonyatos a teher az egészségügyi dolgozókon, van, aki sírva megy be dolgozni vagy sírva távozik.

Az ATV Start című műsorának volt vendége Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói kamara elnöke, aki többek között arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt milyen teher hárul az egészségügyi dolgozókra. Mint elmondta, nemcsak a fizikai, a lelki terhekkel is nehéz megbirkózni, sok kollégájuk ugyanis olyan helyzeteket él át a kórházakban, ahol már nem tudnak segíteni, és sem ritka, hogy olyanok találkoznak nap mint nap a halállal, akik eddig olyan munkakörnyezetben dolgoztak, ahol ez nem volt megszokott.

Balogh Zoltán elmondta, hallanak olyanról is, hogy valaki sírva kezdi vagy sírva fejezi be műszakját, és volt olyan eset is, hogy valakit műszak közben le kellett váltani, olyan traumát élt állt kollégáival. Éppen ezért nagy segítségre van most szükség a kamarai elnök szerint, aki hozzátette, ha a kilábalunk ebből a járványból, még utána is hónapok kellhetnek ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók feldolgozzák az elmúlt heteket, hónapokat.

Arra a kérdésre, hogy mit mutatna Kásler Miklósnak, ha őt kérnék fel, hogy mutassa meg a leginkább leterhelt területeket az emberi erőforrások miniszterének, Balogh Zoltán azt mondta: a háttérosztályokat. Az intenzív ellátásban már több beteg jut egy-egy dolgozóra, mint korábban, de a háttérellátási területeken – azokon a Covid-osztályokon, ahová az intenzív ellátás előtt vagy után kerülnek a betegek – talán még nagyobb teher van a dolgozókon.

Balogh Zoltán úgy fogalmazott: nagyon gyenge láncszem az egészségügyi dolgozó a mostani rendszerben, ugyanis kevesen vannak, és akik a végeken dolgoznak, ők sokszor akár 24 órás szolgálatot is kell, hogy ellássanak, sőt, előfordul, hogy csak órákkal a műszak kezdete előtt derül ki, hogy nekik aznap dolgozniuk kell. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói kamara elnöke hangsúlyozta: tényeket kell közölni, hogy az egészségügyi dolgozók hányan vannak, milyen munkaterheléssel dolgoznak. Van olyan, hogy egy dolgozó akár 20 műszakot is lehúz egy hónapban, de Balogh Zoltán beszélt egy családanyával, aki 13 folyamatos műszak után tudott csak szabadnapra menni.

Rámutatott, hogy az oltópontok személyzete is a kórházi személyzetből alakul ki, szerinte ide is kellene háttérszemélyzet, akit át lehet irányítani. Balogh Zoltán úgy látja, akár a járóbeteg ellátásból is kellene ide kollégákat átvezényelni, de az önkéntes segítőkre is szükség lenne. Emellett a már nyugdíjas kollégák is sokat segíthetnének, ha néhány órában vissza tudnának menni – a kamarai elnök szerint ilyen előfordul, őt is hívták már nyugdíjas dolgozók, hogy tudnának munkát vállalni.

fáradtság

Fotó: Pixabay

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top