nlc.hu
Család

Iskolai hiányzás a járvány idején

Szülői dilemma: Ha nem jár iskolába a gyerek, nem zárják le a jegyeit?

Sok szülő nem küldené még iskolába a gyerekét, de kénytelen engedni a nyomásnak, mert vannak iskolák, amelyek osztályismétléssel fenyegetőznek.
Fertőtlenítés egy iskolában

Múlt hétfőn kezdődött a jelenléti oktatás az iskolák alsó tagozatán, és egy hete járhatnak megszokott rend szerint óvodába a gyerekek. Sok szülő azonban a járványtól tartva továbbra sem küldi iskolába, óvodába a gyerekét.

Az EMMI közlése szerint a múlt héten az iskolákban a gyerekek 75 százaléka, az óvodákban 60 százalékuk jelent meg, és csak kis növekedés látszott. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szerint lassan, de csökkenni fog a hiányzók aránya.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint vannak olyan iskolák, ahol a gyerekeket és a szülőket az osztályismétlés kilátásba helyezésével – ahogy fogalmaztak – kényszerítik vissza a padba a diákokat. Van olyan, aki azért „törik meg”, mert nem akarja, hogy a gyereknek osztályozóvizsgát kelljen tennie – számolt be az ATV Híradója.

A csatornának a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért Közösség aktivistája, Burai Vera azt mondta: ők is kaptak hasonló visszajelzéseket. Ezek szerint az iskolák azzal fenyegetőznek, hogy ha a diák nem kap elegendő számú osztályzatot, nem lehet őket lezárni. Így vannak olyanok, akik csak emiatt engedik vissza a gyereküket.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Iskolai hiányzás a járványban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top