nlc.hu
Család

Egy újabb koronavírus-mutánssal jöhet a negyedik hullám

Szakértő: ha egy újabb mutáns megjelenik, jöhet a negyedik hullám

Kiss István epidemiológus szerint ha lesz is negyedik hullám, az már nem lesz akkora, mint a harmadik volt.
Koronavírus

Hamarosan befejeződik a harmadik hullám, már egészen biztosan a leszálló ágában vagyunk – mondta az ATV Híradónak Kiss István epidemiológus, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója.

A kérdés szerinte most az, hogy lesz-e negyedik hullám. A szakértő pesszimista, ugyanis a hétvégi terasznyitás során kialakult tömegjelentek azt mutatják, hogy nem viselkedünk felelősségteljesen. Ráadásul úgy véli, az átoltottság sem indokol még ekkor optimizmust. Mindezek ellenére kijelentette:

ha lesz is újabb hullám, az már nem lesz akkora, mint a harmadik volt.

Kiss István szerint a vírus egy újabb változata, például az indiai mutáns magyarországi megjelenése kiválthat egy újabb hullámot. És ha kiderül, hogy a vakcinák nem elég hatékonyak ellene, az egész védekezés kezdődhet elölről, mint a többi hullám elején.

Ez is érdekelhet Koronavírus Megnézem

Az epidemiológus hozzátette, a nyájimmunitás a betegségtől és annak változatától is függ. A brit mutáns esetében szerinte 7-8 millió oltott vagy betegségen átesett emberre van szükség ahhoz, hogy ne terjedjen tovább a vírus.

(Kiemelt kép: Pixabay/Gerd Altmann)

Indiai mutáns az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top