nlc.hu
Család

Magyar lány az európai Forbes 30 Under 30 listáján

Magyar lány is szerepel a Forbes fiatal tehetségeket felsoroló listáján

Pálfi Dóra az agykutatás helyett a programozást választotta, és így lett egy olyan cég társalapítója, ami állítólag több százmillió forintot is érhet.

A 27 éves Pálfi Dóra, az Imagilabs startup egyik alapítójaként is bekerült az európai Forbes azon listájára, amin a legtehetségesebb 30-on aluliak szerepelnek.

„Életem munkásságának és a cégnek is az adja az alapgondolatát, hogy milyen kevés nő található a technológia és a természettudomány területén. A technológia olyan eszköz, amellyel megoldásokat lehet elérni, minden e köré épül, ám a nők nem egyenlő arányban vesznek részt benne, valamint az innovációban, ezért nincs is egyenlő esély arra, hogy olyan problémák megoldására használjuk a technológiát, amely fontos a nők számára, és ez jelentős gondot okoz” – nyilatkozta az Indexnek Pálfi Dóra. akinek ezen felismerés után ütött szöget a fejébe, hogy  olyan digitális terméket vagy megoldást kellene készíteni, amely a fiatal lányok érdeklődését felkelti a programozás iránt, mindezt úgy, hogy közben közösséget alkotnak.

2017-ben el is indult a projekt, egy évvel később pedig az egyik társalapítóval, egyben az egyik legjobb barátnőjével, Beatrice Ionascuval elkezdtek dolgozni a terméken. Kickstarter kampányukból 18 millió forintos, befektetőktől pedig 55 millió forintos támogatás érkezett, amelyek hozzájárulásával legyártatták az első imagiCharmot. A lányokra az Apple is felfigyelt, és meghívták őket két hétre cupertinói főhadiszállásukra.

De mi is az imagiCharm? Középpontja egy telefonos alkalmazás, amelynek segítségével játékosan lehet programozni tanulni, Az applikáció kiegészítő eszköze az imagiCharm, felmérések szerint ugyanis nem elég az alkalmazás a mobilon, hanem elengedhetetlen hozzá a kézzelfogható kiegészítő, fizikai termék is, amely jobban felkelti a lányok érdeklődését.

Jelenleg több mint kétezren tanulnak programozni Pálfi Dóráék alkalmazása segítségével, ami sajnos egyelőre csak angol nyelven érhető el, de idővel ez természetesen változni fog. Igaz, egyelőre a hosszú távú tervek között szerepel a nyelvi kínálat bővítése. És nem, az imagiCharmot természetesen nemcsak lányok használhatják, fiúknak is szabad a pálya, és vannak is, akik már kipróbálták.

Ami az anyagiakat illeti, a találmány mögött álló cég 18 millió forintos árbevételt ért el 2019-ben, és startupokkal foglalkozó dealroom.co oldal 2021 februárjában egy- és kétmillió euró (363 és 726 millió forint) közé becsülte az ImagiLabs értékét.

Programozás

Képünk csak illusztráció (Fotó: cottonbro/Pexels)

Nők és a programozás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top