nlc.hu
Család

A babát is védheti a várandós nők oltása

Új kutatás: a babát is védheti a várandós nők mRNS-oltása

A kutatás alátámasztja, hogy ennél a célcsoportnál az mRNS-vakcinák beadása biztonságos és hatásos, sőt, akár a születendő gyermek számára is védelmet nyújthat.

Új kutatási eredmények jelentek meg a várandós és szoptatós nők oltásáról a Journal of the American Medical Association nevű tudományos szaklapban. A kutatás a terhes és szoptatós anyukák immunogenitását vizsgálta, vagyis az antigén immunválaszt kiváltó képességét. A kísérletben olyan anyukák vettek részt, akiket Pfizer vagy Moderna vakcinával oltottak be, vagyis kizárólag mRNS-oltóanyagokat vizsgáltak – írja a 24.hu.

Várandós nő oltása Pfizer-BioNTech vakcinával Nyíregyházán (fotó: MTI/Balázs Attila)

Várandós nő oltása Pfizer-BioNTech vakcinával Nyíregyházán (fotó: MTI/Balázs Attila)

Kiderült, hogy mindkét vakcina a megfelelő immunválaszt váltotta ki a várandós és szoptatós anyukák között is, sőt egy későbbi vizsgálat azt is kiderítette, hogy az anya vakcinától termelődő antitestjei a köldökzsinóron keresztül eljutnak a magzatba is, illetve az anyatejjel is átvihetők. Ahhoz, hogy kiderüljön, mindez milyen védettséget biztosít a babák számára, további vizsgálatok szükségesek. A beoltottak szervezete antitestet termelt a brit és dél-afrikai vírusvariáns ellen is. A szakértők szerint az eredmény alátámasztja azt, hogy a várandós és szoptatós anyukákat is be kell oltani, ugyanis az esetükben a koronavírus-fertőzés komoly kockázatokkal, akár vetéléssel is járhat.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top