nlc.hu
Aktuális

Egyelőre akadozva működik a védettséget igazoló telefonos applikáció

Letöltöttük a védettséget igazoló applikációt, ezeket tapasztaltuk

Telepíteni már lehet, működni még nem igazán működik.

Egyre több ember kapja meg a koronavírus elleni vakcináját, azt pedig már hetek óta tudjuk, hogy a védettségi igazolvány a legtöbb esetben az első oltást követően érkezik a postaládába. Igaz ugyan, hogy akkor még nem alakult ki a védettség. Az is kérdéses, hogy mi értelme a plasztikkártyának, ha azon nem szerepel minden fontos adat az oltással kapcsolatban. 

Az pedig főleg nagy kérdés, hogy mindezek után mi szükség volt még arra, hogy okostelefonos applikáció is készüljön, ami elvileg ugyanezt a szerepet tölti be. Ezen azonban most nem állunk neki töprengeni, lássuk, hogyan is zajlik a védettséget igazoló applikáció letöltése és használata a gyakorlatban. 

Megpróbáltuk telepíteni az EESZT védettséget igazoló applikációját

Az EESZT védettségi applikációjának fejlesztése során nem igazán kapott hangsúlyt a könnyű kezelhetőség és a zökkenőmentes telepítés (Fotó: Getty Images)

EESZT kapd ki!

Az Android operációs rendszert futtató telefonok tulajdonosai a Google Play Áruházból, míg az iOS operációs rendszert használó iPhone-ok tulajdonosai az App Store-ból tölthetik le az alkalmazást. A keresőbe az EESZT szót kell beírni, ilyenkor azonban megjelenik az EESZT MobilToken nevű applikáció is, amely az orvosok, gyógyszerészek számára készült, így a Play Áruházban a sima EESZT alkalmazásra, míg az App Store-ban az EESZT Lakossági applikációra lesz szükségünk.

Egyelőre vegyes hírek érkeznek, hogy kinek, hogyan sikerül, illetve nem sikerül letöltenie, telepítenie az alkalmazást. Mi is megkíséreltük, és mivel egy ismerőstől úgy hallottuk, hogy a telepítési folyamat során egyaránt szükség lesz számítógépre és telefonra, először egy laptop böngészőjén keresztül álltunk neki a folyamatnak. 

Az EESZT Lakossági portálon egyelőre az Ügyfélkapu adatainkkal lehet bejelentkezni, majd ezután meg kell adni a TAJ-számunkat is. 

eeszt védettséget igazoló applikáció letöltés

Első lépés a védettséget igazoló applikáció letöltéséhez

Ezután az alábbi oldalra érkezünk meg, ahol az oldal tetején látható sávra kell kattintani, az Egyéni időpontfoglalás gomb felett. Ez elsőre megtévesztő lehet, mert elsőre nem egyértelmű, hogy a legfelső sáv kattintható, ezért volt, aki az időpontfoglaló gomb alatt kezdte keresni a linket az applikációkhoz. 

eeszt védettséget igazoló applikáció letöltés

Webdizájnból elégtelen – a felső sávra kell kattintani

A felső sávra kattintva pedig az alábbi, zavarba ejtő oldal fogadja az embert, aki ezen a ponton rájön, hogy butaság volt laptopról elkezdeni a folyamatot. 

eeszt védettséget igazoló applikáció letöltés

Itt jössz rá, hogy telefonról kellett volna kezdeni az egészet

Miután ugyanezt végigzongoráztuk a telefonunk böngészőjéből, már haladhatunk is tovább a Play Áruházba vagy az App Store-ba. 

Egy androidos telefonnal gond nélkül sikerült telepíteni az applikációt, amelybe belépve meg kell adni a TAJ-számunkat, ezután lehet beolvasni a védettségi igazolványon látható QR-kódot. 

Az applikáció az első beolvasás során lefagyott, majd másodszorra jelezte, hogy sikertelen volt a regisztráció. Ez azonban amiatt is lehet, hogy még nem kaptam meg mindkét oltásomat, így egyelőre nem tudjuk, hogy ez a szoftver vagy az adatbázis hibája, esetleg ez lenne az elvárt működés. 

eeszt védettséget igazoló applikáció letöltés

Sikertelen regisztráció androidos telefonon

Próbáltam képernyőmentést csinálni a sikertelen regisztrációról szóló üzenetről, azonban kiderült, hogy ez a lehetőség le van tiltva az androidos telefonokon.

Velem párhuzamosan egy kolléganőm is kísérletezett a telepítéssel, ő egy iPhone-t használ, emiatt erősen eltérő tapasztalatai voltak. Az iOS operációs rendszer alatt ugyanis lehet például képernyőmentést csinálni, cserébe más jellegű hibaüzenetekkel találkozik a felhasználó. Míg Androidon a telepítés viszonylag zökkenőmentes volt, 

A QR-kód beolvasását követően, sikeres regisztráció esetén egy hat számjegyű PIN-kódot is meg kellene adni, ezt azonban már csak elbeszélésből tudjuk, lévén, hogy idáig egyikünk sem jutott el. 

Ha rendeződik a helyzet és már megfelelően lehet majd használni az alkalmazást, jelezni fogjuk.

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top