nlc.hu
Család
Ennyien élnek Magyarország legapróbb falvában

Ennyien élnek Magyarország legapróbb településén

Egyik-másik faluban annyian élnek, mint egy nagyobb családban.
falu, vidék

A KSH adatai szerint a növekedés.hu egy cikkében összeszedte, hogy melyek a legkisebb települések Magyarországon, és hányan laknak a legapróbb faluban.

Ezek szerint:

  •  139 olyan önálló településünk van, ahol a lakosság száma 100 fő alatti. Meglepő módon azonban több olyan is akad köztük, amelynek 30-nál kevesebb lakója van, sőt, egy olyan is van, ahol a 2014-es adatok mindössze 8 főt mutattak, 2020-ra ez azonban 11-re emelkedett.
  • Érdekesség, hogy minden önállónak minősülő településnek kell, hogy legyen polgármestere, sőt önkormányzati képviselő-testülete, függetlenül attól, hogy 10 lakosú falu vagy százezres megyei jogú város.
  • Kevés munka: a kisebb településeken sokakat az önkormányzat foglalkoztat, gyakran helyben nem is nagyon adódik más munkalehetőség.
  • A legkisebb: a Zala megyében található Iborfia, melynek a KSH 2020-as adatai szerint 11 lakója van.
  • A 30 fő alatti település érdekes módon két megyében, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Zalában található, sőt, a 100 fő alatt települések között általában is igen magas a két megye aránya.

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top